Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Áder János látogatása a Pilisi Parkerdőben

Életmód > Pest megye

2022-03-25


Ader_Janos_a_Pilisteton_.jpgÁder János köztársasági elnök Zambó Péterrel, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkárával március 21-én a Pilisi Parkerdőbe látogatott, s megtekintette a 2014-ben jelentős jégkárt szenvedett, azóta helyreállított területeket, s az örökerdő-gazdálkodás eredményeit. A jégkár helyreállítására 2015-ben Áder János kezdeményezett társadalmi összefogást.A köztársasági elnök elsőként a nyolc évvel ezelőtt rendkívül jelentős jégkárt szenvedett erdőrészeket kereste fel Pilisszentkereszten. Mint ismert, a 2014 decemberében bekövetkezett, tartós ónos eső miatt a Pilisi Parkerdő Zrt. 65 ezer hektáros területének közel egyharmadát érintette károsodás, ezen belül komolyabb kár közel 10 ezer hektáron keletkezett, elsősorban a 300 m tengerszint feletti magasságú területeken. A decemberi sürgős beavatkozásokat követően – közutak, utak járhatóvá tétele, közműhálózat működésének biztosítása, közvetlen élet- és balesetveszély elhárítása – megkezdődött a helyreállítás, amelynek során közel 100 hektáron vált szükségessé valamilyen beavatkozás az erdősültség visszaállítása érdekében.

Ader_Janos_latogatasa_Pilisszentkereszten_.jpg

A természeti károk elhárítására Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére 2015. márciusában az Országos Erdészeti Egyesület az MTVA-val közösen „SOS – Bajban az erdő!” címmel tematikus napot tartott, amely közel 50 ezer magánember, kis- és nagyvállalat társadalmi felelősségérzetét mozgósította.

A jégkárral sújtott területek regenerációja jól halad, de a természeti csapás nyomainak teljes felszámolása még hosszú évekbe telik. A károsodott erdőket ugyan teljes mértékig felszabadították az erdészek az összetört faanyagtól, de a faállomány optimális fejlődéséhez elengedhetetlen munkálatok még mindig zajlanak: ápolások az ültetett területeken, különféle beavatkozások a nem erdősített, de komolyabb záródáshiányt szenvedett területeken, és ott, ahol minőségjavító, állománynevelési munkákkal az erdők állapota pozitívan befolyásolható. A Pilisi Parkerdő 2021 végéig közel 100 millió forintot fordított a jégkár által sújtott területek rehabilitálására és a munkák a jövőben is folytatódnak.

A köztársasági elnök látogatásának következő állomása a Pilis-tetőn álló Boldog Özséb-kilátó volt, ahol az erdők klímaváltozásra való felkészítését szolgáló örökerdő-gazdálkodás eredményeivel ismerkedett meg. A Pilisi Parkerdő úttörő szerepet tölt be az örökerdő-gazdálkodás bevezetésében, amely mára meghaladja a 10 000 hektárt, az általa kezelt terület 17%-át. Az örökerdő-gazdálkodással kapcsolatos pilisi kísérletek (Erdőanya, Mexikó-puszta) eredményeit a mindennapi gyakorlatba építve, hosszú távon fenntartható, a klímaváltozás negatív hatásainak ellenálló, magas biodiverzitású erdőket eredményeznek.

Ader_Janos_a_Pilisteton_.jpg

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg