Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Szent Korona városai

Könyvajánló

2023-11-24


konyvajanlo_szentkorona_varosai.jpgA monarchia korabeli képeslapoknál semmi sem őrzi jobban a Trianon előtti magyar világ hangulatát. Ebben az albumban a Magyar Királyság összes történelmi városa szerepel, Pozsonytól Szegeden át Kolozsvárig, Késmárktól Munkácson át Szabadkáig, s remek kísérlet arra, hogy amit erő és hatalom elvett, az a lelkekben mégis tovább éljen.A történelmi Magyarország városképei a századfordulón - ezt az alcímet viseli a Jogar Alapítvány keménykötésű, míves kivitelű albuma, amelynek ott a helye minden történelembarát és hazaszerető ember könyvespolcán. A Szent Korona városai ugyanis az első világháború előtti ország összes történelmi városát bemutatja, vagyis összesen 156 települést tartalmaz ábécérendbe sorolva.
A kötet a Jogar Alapítvány műhelyében született meg Szentendrei Győző író és az ország legjelentősebb képeslapgyűjteménye, a Zempléni Múzeum összefogásával. Minden oldalon egy-egy korabeli, megragadó képeslapot láthatunk, melyek meghamisíthatatlanul idézik vissza a régi magyar világot.

Könyvajánló videó

Az album egyik különlegessége, hogy benne az eredeti állapotnak megfelelően szétszakítatlanul, együtt szerepelnek a Magyarországon maradt városok elcsatolt testvéreikkel. Így a képeslapokhoz tartozó, szellemesen megírt városimertetőkben egyszerre olvashatunk a látványosan fejlődő Kecskemétről és a középkort őrző Késmárkról, ugyanakkor a kincses Kolozsvár magyar palotáiról szóló felvétel melletti oldalon a komáromi Grand kávéház látható - ma Felvidék része.

konyvajanlo_szentkorona_varosai.jpg

Ami pedig ennél is megragadóbb: az album olyan helyekre is elviszi képzetünket, ahol már csak a kövek beszélnek helyettünk: a képekhez fűzött ismertetőkből rendre kiderül az is, mi történt az elmúlt száz évben, és bizony milyen fájdalmasan sok hajdani városunkból veszett ki a magyar szó napjainkra.

A Szent Korona városai limitált példányszámban jelent meg, így könyvesboltokban nem kapható, hanem kizárólag a hagyományőrzéssel és a történelmi emlékezettel foglalkozó Jogar Alapítvány honlapján lehet megrendelni. Az értékes, keménytáblás, színes album fejében várt adomány most kedvezményesen 4.000 forint könyvenként, a kiszállítás 1.500 forintba kerül csomagonként.

Megrendelem

Kapcsolódó cikk: Hazatért Hungária a viszatért területetk életérzését örögíti meg - 2022-03-16


Vissza