Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A pátyi templom tervezője dolgozik a Budavári Palotán

Építészet > Páty

2021-12-03


Elkészült a Budavári Palota részletes műszaki, építészeti, művészettörténeti és funkcionális felmérése, és megkezdődött az épületegyüttes teljes helyreállításának tervezése, melyet Gutowski Robert vezet. A Pro Architectura-díjas építész irodájával több kiemelkedő projekten is dolgozott már: ilyen a pátyi Szent II. János Pál pápa templom, a Pannonhalmi Főapátság új koncertterme vagy a Naplás-tavi kilátó.A Nemzeti Hauszmann Program egyik legfontosabb célja, hogy a Budavári Palota ismét századfordulós fényében tündökölhessen. A századfordulón ugyanis az egymásból nyíló terekkel egy olyan, 250 méteres térsor jött létre az épület dunai oldalán, amely a krisztinavárosi szárny irányába is folytatódott, összesen mintegy 350 méter hosszan. Ez a teremsor a versailles-i kastély után a második legnagyobb volt Európában - közölte a Várkapitányság december 3-án az MTI-vel. Mint emlékeztetnek, a palota méltó rekonstrukciója hatalmas feladat, hiszen a második világháborúban megsérült épületegyüttest a kommunista rendszerben jelentősen átalakították. Sok helyen megváltoztatták a termek és az emeletek kiosztását, az értékes és igényes belső díszítést megsemmisítették vagy elfedték, ezzel megszüntették azt a nyitottságot, amelyet az egymáshoz csatlakozó térsor biztosított a főemeleten és amely látványban összekapcsolta a palotát a Dunával.

A Várkapitányság a palota teljes helyreállításának próbafeladataként tekintetett a Szent István-termet is magába foglaló déli összekötő szárny rekonstrukciójára. Itt augusztus 20-tól eredeti formájában tekinthető meg a homlokzat és a belső térszerkezet, így a legendás történelmi helyiség is. A munka folyamán olyan értékes tapasztalatokra sikerült szert tenni, amelyeket az épületegyüttes többi részénél is hasznosítani lehet - tudatták.

Mostanra elkészült a palota hosszú évtizedek óta várt, teljes műszaki, építészeti, művészettörténeti és funkcionális felmérése is. Ezzel immár pontosan ismerhetők a háború utáni átalakítások, a közművek állapota és elhelyezkedése. A felmérés végeztével elkezdődhetett az épület rekonstrukciójának és jövőbeli hasznosításának tervezése - jelentette be a Várkapitányság.

Az épületegyüttes helyreállításának tervezését Gutowski Robert vezeti. A Pro Architectura díjas építész irodájával több kiemelkedő projekten is dolgozott már: ilyen a pátyi Szent II. János Pál pápa templom, a Pannonhalmi Főapátság új koncertterme vagy a Naplás-tavi kilátó. Mindemellett a Robert Gutowski Architects tervei döntőbe kerültek a sencseni operaház, a vilniusi Nemzeti Koncertterem és a helsinki Nemzeti Múzeum bővítésére kiírt tervpályázatokon is, de több magyar és nemzetközi díjjal is büszkélkedhet az iroda - emlékeztet a Várkapitányság. (MTI)


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg