Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A kulturális marketing éllovasa a Magyar Nemzeti Múzeum

Kultúra > Pest megye

2022-05-26


MNM_SimonLaszlo.jpgCéljuk, hogy segítsék a kulturális szakma marketingjének fejlődését a Magyar Marketing Szövetséghez való csatlakozásukkal, és ezzel letegyék a kulturális tagozat alapját – jelentette be a Múzeumok Majálisán L. Simon László főigazgató. Köszöntő-beszédében hangsúlyozta: kiemelten fontos, hogy a kulturális marketing ismét divatba hozza a kultúrát.MNM_SimonLaszlo.jpg

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Magyar Nemzeti Múzeum a nyári időszakban péntekenként meghosszabbított nyitvatartással, este 10 óráig várja a látogatókat. Az eseménysorozat keretében átadták a Pro Museo, valamint az Év Múzeuma díjakat is.

A Magyar Marketing Szövetség Magyarország meghatározó szakmai közössége, ám több mint 200 tagja között jelenleg még nincs kulturális intézmény. A Magyar Nemzeti Múzeum csatlakozásával ezen kíván változtatni, mert úgy látja, a korszerű marketingmódszerek alkalmazása ma már a kultúra területén is nélkülözhetetlen.

"A mai kor kihívása, hogy a múzeumok a kulturális versenyben képesek legyenek értékeiket minél jobban megjeleníteni. A rendelkezésre álló kommunikációs, marketing csatornák mindegyikét arra kell használnunk, hogy a következő nemzedékeket becsalogassuk a múzeumainkba” – mondta L. Simon László. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, a Nemzeti Múzeum elindította "A Nemzet Múzeuma" című negyedéves magazint, amely a szakmai közönségen túl igyekszik megszólítani a muzeológia iránt érdeklődő közönséget is a fiataloktól a nyugdíjasokig.

A nyári időszakban meghosszabbított nyitvatartással várja látogatóit a Magyar Nemzeti Múzeum. L. Simon László bejelentése alapján az intézmény minden pénteken az eddigi 18 óra helyett 22 órakor zár. Ez idő alatt az intézmény állandó és időszaki kiállításai, a megújult Múzeum Kávézó és a Múzeum Shop is nyitva tart, emellett a nyári estékre múzeumpedagógiai foglalkozásokat, különleges tárlatvezetéseket és élő múzeumi programokat is szerveznek.

Kollégákat is díjaztak
 
Alapításának 200. évfordulója alkalmából 2002-ben a Magyar Nemzeti Múzeum a kiemelkedő teljesítmények elismerése céljából díjat alapított, amelyet a múzeum és filiáléi aktív dolgozói kaphatnak meg. Jelölt az intézmény bármely területén dolgozó kolléga lehet, aki munkáját közmegelégedésre, kimagasló színvonalon látja el. A díjra az intézmény dolgozói tesznek jelölést, részletes indoklással. A Pro Museo Nationali Hungarico emlékplakettet és a vele járó díjazást az Alapító Okirat szerinti Kuratórium ítéli oda, és a díj idén a Múzeumok Majálisán kerül átadásra.
 
Ez évben a díjat Nagy-Kolozsváriné Kocsis Edit régész-muzeológus, dr. Simonyi Erika régész-muzeológus, valamint dr. Vida István numizmatikus szakmuzeológus kapták.

A Pro Museo díj idei nyertesei, Nagy-Kolozsváriné Kocsis Edit régész-muzeológus, dr. Simonyi Erika régész-muzeológus, valamint dr. Vida István numizmatikus szakmuzeológus L. Simon László főigazgatóval

Bajára és Békéscsabára került az Év Múzeuma díj

Az Év Múzeuma díjat a Pulszky Társaság 1996-ban alapította azzal a céllal, hogy az előző évben jelentős eredményeket felmutató muzeális intézményeket díjazzák. „Év Múzeuma 2022 jelöltje” oklevelet kapott a makói József Attila Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma, a budapesti Dreher Söripari Emléktár, valamint az Iparművészeti Múzeum Ráth György Villa.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a nyíregyházi Kállay Gyűjtemény, míg az ICOM Magyarország különdíját a Magyar Tudományos Akadémia Pszichiátriai Művészeti Gyűjteménye kapta.

Idén is két kategóriában adták át az Év Múzeuma elismerő kitüntetést. A „kis múzeumok” kategóriájában a bajai Türr István Múzeum, míg a „nagy múzeumok” kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nyert.

forrás: Magyar Nemzeti Múzeum


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg