Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A kitelepítésről szól a szekszárdi német színház új darabja

Kultúra > Budaörs

2022-03-18


A hazai németség kitelepítéséről szól a szekszárdi Magyarországi Német Színháznak (Deutsche Bühne Ungarn - DBU) a bretzfeldi Budaörser Heimats-museummal közös új darabja. 1946-ban Budaörsről indultak az első kitelepítettek, akiket a baden-württembergi Bretzfeldbe szállítottak. Az elsőként a budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseumban bemutatott műben felhasználták a hazánkból származó bretzfeldiekkel készült interjúkat is.A Nehéz csomag című előadás, amely egy jelenetekbe rendezett "audio-séta", a magyarországi németek életének döntő pillanatait mutatja be az 1941-es népszámlálástól az 1946-os kitelepítésig. "Részeseivé válunk egy magyarországi német család életének, átérezhetjük a családtagok közötti ellentéteket, kételyeiket, fájdalmaikat, emlékeiket, és átélhetjük a megérkezést Németországba" - írta a színház a bemutatóról, amelyet - betegség miatt - február 25-ről március 19-re halasztottak. A mű történelmi forrásokon, és a Magyarországról kitelepített németekkel és leszármazottaikkal folytatott beszélgetéseken alapul - mondta Lotz Katalin, a DBU igazgatója az MTI-nek.

Ismertetése szerint az audio-sétán a nézők fejhallgatón keresztül hallhatják a színészeknek a próbákon felvett hangját, illetve aláfestő zenét és az atmoszférát érzékeltető hangokat. A színészek néhány jelenetben szinkronként rájátszanak a szövegre, a legtöbb esetben azonban csak mozgással fejezik ki a történetet, érzelmeket, ami filmszerűséget kölcsönöz az előadásnak.

A darab azért is szokatlan lesz, mert a színházban kezdődik, majd a szekszárdi belváros három helyszínén folytatódik, ahová a közönség szintén fejhallgatóval követi a társulatot, majd visszatér a színházba. Lesz egy olyan helyszín is, amely egy vagont idéz fel, amellyel a család elhagyja Magyarországot. "Az előadásban megjelenő fiktív családon belül is másképp gondolkoznak a németségről, a háború alatti politikai helyzetről. Mindannyian áldozatai lesznek a háborúnak vagy a kitelepítésnek" - mondta Lotz Katalin.

A produkciót a bretzfeldi Budaörser Heimatsmuseummal együttműködve hozták létre. 1946-ban Budaörsről indult el a kitelepítettek első csoportja, amelynek tagjait a baden-württembergi Bretzfeldbe szállították. A darabban felhasználták a Magyarországról érkezett bretzfeldiekkel, illetve leszármazottaikkal készült interjúk anyagát is. Az előadást Clemens Bechtel rendezi, aki korábban színpadra vitt a Stasi-aktákon alapuló, hasonlóan dokumentarista előadást Németországban.

A DBU azt tervezi, hogy múzeumokban - elsőként a budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseumban, ez év szeptemberében pedig Bretzfeldben - is bemutatja a darabot -  mondta a DBU igazgatója. (MTI)


Vissza