Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A budakeszi járás lakóit szolgálja az EFI

Életmód > Biatorbágy

2020-10-28


EFI_logo.jpgA Biatorbágy Város Egészségügyi Ellátó Nonprofit Kft. 89,92 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a VEKOP-7.2.2-17-2017-00002 azonosítószámú, "Közösségek az egészségtudatos lakosságért a budakeszi járásban” című pályázatával. A projekt keretében jött létre a Budakeszi Járás Egészségfejlesztési Iroda (EFI).Az elmúlt huszonhat hónapban az iroda mindenki számára hozzáférhető és érzékelhető, standard minőségű népegészségügyi szolgáltatásokat nyújtott. Szoros együttműködésben dolgozottk a járás egészségügyi ellátórendszerével (alap- és szakellátás), az önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel. Az iroda programkínálatát az országos népegészségügyi célkitűzéseknek és a helyi igényeknek megfelelően alakították ki a járás sajátosságainak figyelembe vételével.

Az iroda programjai iránt tanúsított érdeklődésnek köszönhetően több mint 11 ezer találkozásra nyílt lehetőség Biatorbágyon, Budajenőn, Budakeszin, Budaörsön, Herceghalomban, Nagykovácsiban, Pátyon, Perbálon, Remeteszőlősön, Telkiben, Tökön, Zsámbékon élő emberekkel.

Az iroda működésében a testi jóllétet segítő programok közül különösen népszerűek voltak a testmozgásprogramok (jóga, zumba, önvédelem), az életmódváltást támogató tanácsadás, a diabéteszklub és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését segítő Nordic Walking, túraterápia klubok. Elsősegélyt oktattak a gyermekeknek, nyári időszakban életmódtáborokban színesítették a gyermeknapi programokat. A járás településein szűréseket, egészségnapokat szerveztek.

A Lelki Egészségközpont az intézményekben (pl.: önkormányzatok, iskolák, óvodák, családsegítő központok) tartott stresszkezelő tréningeket, szakembereknek képzést a depresszió-felismerésről, öngyilkosság-megelőzésről. A járás településein demenciaszűrést végeztek az alapellátással együttműködésben. A szülőknek programokat szerveztek a baba-mama klub keretében a babavárásról, a kisgyermekeseket a kapcsolódó neveléstámogató csoport segítette, az iskolás korra a tanulást segítő csoportfoglalkozás nyújtott felkészülési lehetőséget.

palyazati_logo.jpgEgyüttműködtek a „Három generációval az egészségért” projekt háziorvosaival. A járványhelyzet idején izgalmas, egészségtudatos magatartással kapcsolatos témákban küldtek online hírleveleket az arra feliratkozóknak, online tanácsadást nyújtottak és a közösségi médiában elindították mozgáskihívásukat.

Az iroda köszönetét fejezi ki a sikeres együttműködésért a járás települései vezetésének, az egészségügyben dolgozó munkatársaknak, a civil szervezeteknek és mindazoknak, akik igénybe vették ingyenes szolgáltatásaikat, melyeket a járásban élők egészségtudatosságának növelése érdekében nyújtottak.

A munka folytatódik: Az Egészségfejlesztési Iroda a három éves fenntartási időszakban is készségesen áll az intézmények, a civil szervezetek és a lakosság rendelkezésére. (x)


Vissza