Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elkészült a Normafa Natura 2000-es hatásvizsgálata

Életmód > Pest megye

2015-01-14


Kész a Normafa-beruházást előkészítő Natura 2000 hatás-vizsgálat. A XII. kerületi önkormányzat szeretné a pusztuló, műemlékvédelem alatt álló épületeket rendbe hozni, a meglévő épületeket új feladatokkal kibővíteni. Hosszabb sípályákat, nagyobb kiterjedésű új létesítményeket azonban nem terveznek.

A hatásvizsgálat főbb megállapításait bemutató budapesti sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere hangsúlyozta: a Natura 2000-es hatásvizsgálat nem az önkormányzat konkrét, a Normafa fejlesztését célzó terveit tartalmazza, hanem a törvényben megfogalmazott lehetőségeket vizsgálja abból a szempontból, hogy milyen hatással lennének a környezetre a különböző elemei.

Bár a dokumentum lehetőségként több fejlesztési elképzelést is megvizsgál - mint például hosszú, új szakaszokkal bővülő, ülőlifttel kiszolgált sípálya, nyári bobpálya, illetve egy új libegő építése -, azonban az elmúlt másfél év egyeztetései és a vizsgálat eredményei az ilyen jellegű túlzó, a környezet károsítását valószínűsítő elképzeléseket nem támogatják - mondta. Új sportcentrum, nagy kiterjedésű, új építésű épületek létrehozását az önkormányzat nem támogatja.

Pokorni Zoltán közölte: következő lépés a Natura 2000-es hatásvizsgálat és a civil egyeztetések alapján készülő megvalósíthatósági tanulmány, amelyet várhatóan néhány hét múlva mutatnak majd be. A konkrét tervek megismerése után várhatóan április végén tarthatják meg a helyi népszavazást a fejlesztésről.

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés 2013 szeptemberében törvényt alkotott a Normafa területének rehabilitációjára, és a 350 hektáros terület rendezését a Hegyvidéki Önkormányzatra bízta. A rehabilitációhoz szükséges forrásokat a központi költségvetésből biztosítják majd.

A 190 oldalas Natura 2000-es hatásvizsgálati dokumentum főbb elemeit ismertetve elmondta, hogy Normafa és környéke páratlan természeti kincs, amely sajnos az elmúlt évtizedekben méltatlanul elhanyagolt, rendezetlen területté vált, ezért a rehabilitációja mindenképpen szükséges. A terület nagy környezeti terhelésére példaként sorolta a többi között az illegális tűzrakóhelyeket, a kerékpárosok használta downhill pályákat, a szemetelést, a természetvédelmi területen parkolást, a korábbi évek nem megfelelő kaszálásának károsító hatásait, valamint a becserjésedést.

Pokorni Zoltán elmondta azt is, a vizsgálati eredmények alapján az önkormányzat szeretné a pusztulófélben levő, műemlékvédelem alatt álló épületeket rendbe hozni, felújítani, új funkciókkal megtölteni. Ezek között említette, a Lóvasút és az Eötvös úti 48. szám alatti épület helyreállítását. Tovább célként jelölte meg a Fácános területén levő omladozó ingatlanok rendezését. Itt természetvédelmi-oktatási központot hoznának létre.

A közlekedés szabályozását is kiemelt feladatként jelölte meg. Egyebek mellett elmondta, a nagyszámú látogató miatti erős környezeti terhelést a többirányú megközelíthetőséggel és a funkciók széthúzásával lehetne enyhíteni. Javaslatként felmerült a Normafától lejjebb fekvő területeken kisebb parkolók létrehozása, a tömegközlekedés fejlesztése.

Pokorni Zoltán közölte, hogy a Normafa rehabilitációja keretében szeretnék elérni, hogy az állam sajátítsa ki az Olimpia Hotel területét és épületét. Ezt el kellene bontani - mondta. Úgy fogalmazott: ez "szégyenfoltja a fővárosnak". Szólt arról is, hogy a Libegő felső végállomásának a rendbetételét is tervezik.

A korábban felmerült, a síelési lehetőségek fejlesztéséről szóló elképzelések kapcsán kijelentette: a Natura 2000 hatásvizsgálat eredményei és a civilekkel folytatott egyeztetések alapján a síelési lehetőségek fejlesztése csak korlátozottan valósítható meg. Mint fogalmazott, a területre "nem lehet (...) sícentrumot álmodni". Hozzátette, nem kívánnak ülőliftes felvonót létrehozni. De lehetséges, hogy a Kis-Norma lejtőn a Mátyás király útig érő hajdani sípályát helyreállítják. Ha ez megtörténik, akkor ennek hatásait figyelemmel kísérnék. Meg kell oldani a szánkózók és a síelők elkülönítését a balesetek visszaszorítása érdekében. 

Musicz László, a Natura 2000-es hatásvizsgálat projektvezetője közölte, hogy két vegetációs ciklus vizsgáltak végig. A védett növény- és állatfajok közül kiemelte a csíkos boglárkát, - mint mondta - a fokozottan védett lepkefaj "hihetetlen drámai helyzetbe került". A rehabilitáció eszköz lehet ahhoz, hogy ez a faj megmeneküljön - jegyezte meg Musicz László. Közölte azt is, hogy a területen 49 védett lepkefajt azonosítottak, s a december eleji jégkár a Normafa rehabilitációját még sürgetőbbé teszi.

A Natura 2000-es hatásvizsgálat anyaga a www.normafa.info oldalon elérhető. (MTI)

***

A Normafa területén, a Zugligeti út - Béla király út - Csermely utca háromszögében található hatalmas telken, az ún. Fácános területén egykor szebb napokat látott, nagyszabású, értékes, az elmúlt évtizedekben az enyészeté lett épületek várják sorsuk jobbra fordulását. A Fácános jelentőségét a Hild József által, az 1850-es években épített klasszicista épületkomplexum adja, melyben többek között a híres Fácán fogadó is működött. A terület a nevét az itt korábban nagy számban előforduló fácánokról kapta.

A Fácános a XVIII. században Jáger Henrik budai kőműves majorjához tartozott. Később Riegler Ignác budai szappanfőző mester vásárolta meg a területet, s valószínűleg ő nyitotta meg az első Fácán nevű fogadót is. A növekvő forgalom miatt a tulajdonos az 1850-es évek közepén nagyszabású bővítésbe kezdett: a korábbi majorsági épület mellett a korszak nagy építészével, Hild Józseffel két épületet terveztetett, egy új vendéglőt és egy nyári időszakban használt szállodát. Az előbbi egy közel négyzet alaprajzú, dór oszlopos tornáccal körülvett, sátortetős épület volt, a lejtő felőli oldalán szuterén alagsorral. A szálloda U-alaprajzú, nagyméretű villa lett, melynek homlokzatait látványos, hosszú oszlopsorok díszítik, sarkain pedig toronyszerű lépcsőházak helyezkednek el.

A XIX. század folyamán a Fácános egy jelentős üdülőteleppé fejlődött, a szálloda mellett további magánvillák, és különféle kerti építmények létesültek (pavilonok, fürdő stb.). Az 1880-as években épült, a Hild-féle villától keletre, a második nagyszabású szállodaépület, melyet ma az első szálló cselédszállásaként ismernek, ám a funkciója ennél valószínűleg összetettebb lehetett. A XX. század első évtizedeiben további ambiciózus tervek születtek az együttes bővítésére, azonban ezek közül a romló gazdasági helyzet miatt csak az eredeti fogadóépület átépítése valósult meg 1918-ban. (forrás:wikipedia.hu)

 Kapcsolódó cikkünk: Márciusban lehet a helyi népszavazás a Normafa fejlesztéséről - 2014-10-20


Vissza