Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Márciusban lehet a helyi népszavazás a Normafa fejlesztéséről

Életmód > Budakeszi

2014-10-20


Év végére megismerhetők a Normafa fejlesztésének részletei, s várhatóan márciusban megtartható a helyi népszavazás - mondta Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere a helyszín október 15-i bejárását követően újságíróknak.

A városrész vezetője arról beszélt: kezdetben néhány hónapra tervezték a felméréseket, végül civilek felvetései alapján úgy döntöttek, hogy egy teljes vegetációs ciklust, azaz több mint egy évet szánnak rá, hogy minden szempontból körültekintően járjanak el. A felmérések egy hónapon belül lezárulnak, s már elindult a munka a szempontok, ötletek összegzésére.

Pokorni Zoltán a közlekedésszabályozást nevezte a legfontosabbnak: meg kell szüntetni az autós „túlhasználatot” a kötöttpályás közlekedés javára. Fontos tennivaló az épületek számba vétele annak érdekében, hogy a csomagmegőrzőt, öltözőket, kerékpárkölcsönzőt, tájékoztató központot ne új épületben, hanem egy felújított régiben helyezzék el. 

A hegyvidéki polgármester kitért a síelésre is. Az eltelt másfél év meggyőzte, hogy túlzóak a versenyszerű síelésre vonatkozó álmok. Nemzetközi versenyekre alkalmas pályát nem szabad csinálni, de ez nem ok arra, hogy ne teremtsék meg a hobbisíelésnek azokat a feltételeit, amelyek 30-40 éve is megvoltak.

A Libegő felső állomásánál nemrég készült el a játszótér, s hasonlóan rendbe teszik majd az Anna-rétit is. A Harangvölgy alján „életet” visznek a BM kőfallal körbekerített egykori kiképző táborába, ami tanösvények indulópontja, a természetvédelmi nevelés központja lehet.

Nehéz igazságot tenni a Normafát használó kerékpárosok, gyalogosok, kismamák, kutyások, természetvédők, futók között, s nem is lehet mindig jó kompromisszumot találni, de komoly illúzió, hogy például a downhillesek „rendre szoktathatók”. Szabályokat kell állítani, amelyek védenek, de korlátoznak is, s ezeket népszavazással kell megerősíteni - hangoztatta a polgármester.

A terepjárást kezdeményező Normafa Természetesen civil koalíció képviseletében Weiperth András, a Buda környéki Natúrparkért Egyesület tagja azt mondta: nagyra értékelik az egyeztetés-sorozatot Budapest legértékesebb természetvédelmi területének sorsáról. Megjegyezte: az ízeltlábúaktól a famatuzsálemekig vannak olyan értékes élőlények, amelyeket meg kell őrizni, s bíznak abban, hogy az önkormányzat is partner lesz.

A bejáráson jelen voltak a WWF, a Madártani Egyesület, a Greenpeace, a Védegylet és a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület képviselői is. (MTI)

Kapcsolódó cikkünk: Ötmilliárdot költenének a Normafára - 2013-09-20


Vissza