Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Biztonságos parkoló, hangulatos pihenőhely

Életmód > Budakeszi

2014-10-19


Emlékeznek Telki, Páty és Budakeszi találkozásánál arra a két, szebb napokat látott házikóra a telki út mentén, egy méretes, fenyőfának álcázott adótorony aljában? A Pilisi Parkerdő felújította az épületeket, a mögöttük lévő területen huszonöt férőhelyes parkolót és erdei pihenőt épített.

Ligetes erdővé alakítva az erdő egy részét, bekészített tűzifával hangulatos tűzrakókat létesítve, melyekhez kényelmes asztalok, padok társulnak. A főzésben örömet még nem lelő gyerekeknek pedig még játszótér is készült.

A budakeszi Basa Péter tervezte és a híres természet- és vadászfestő nevét viselő Csergezán Pál-kilátóhoz vezető zöld háromszög-jelzésen, a telki út melletti Hideg-völgyi erdészháznál eddig is sokan parkoltak, ami – tekintettel az út nagy forgalmára – komoly veszélyt rejtett magában. Az új parkolóba a ki- és behajtás biztonságossá vált, ráadásul a buszmegállót is áthelyezték, így a gyalogosok a buszról leszállva közvetlenül a pihenőhelyre jutnak.

Az erdőgazdaság a helyszínről nagy mennyiségű szemetet szállíttatott el, miután a 4000 m2 parkrészt kitakarította, ahol öt tűzrakóhely, hinta és homokozó, padok, asztalok, fedett pihenő várja a látogatókat. A régi épületekbe rövidesen büfét és bemutatóteret alakítanak ki. Az eddigi fejlesztéseket a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség közreműködésével az OPAL Tartálypark Zrt. és a Terméktároló Zrt. támogatta.

 

A parkolótól a zöld háromszög-jelzés a szép látványt kínáló Tarnai-pihenőn vezet a Nagy-Kopasz (559m) két és fél kilométerre lévő csúcsára, a 18 méter magas Csergezán Pál-kilátóhoz, ahonnan teljes körpanoráma nyílik a Budai-hegységre és a Zsámbéki-medencére. Az esztergomi bazilika még felhős időben is szabad szemmel látható. Az 1990-es években elhunyt művész sírja a közeli Anna-laknál, az erdőben található.

Az október 9-i ünnepélyes átadáson a Pilisi Parkerdő Zrt. vendégeként számos érdeklődő és civil szervezeti képviselő mellett megjelentek Budakeszi, Telki és Páty polgármesterei, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő és Tarnai Richárd kormánymegbízott is, akinek nagybátyjáról nevezték el a közeli pihenő.

Koós Hutás Katalin

 


Vissza