Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Újra bizalmat kaptak a polgármesterek

Közélet > Pest megye

2014-10-13


A budakeszi járásban csupán Zsámbékon és Nagykovácsiban más a polgármester. Zsámbékon Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő helyére pártjának jelöltje, Horváth László lép. Nagykovácsiban 59 szavazattal győzte le a három ciklusát kitöltő Bencsik Mónika független polgármestert a Fidesz-KDNP-s Kiszelné Mohos Katalin.

Országos eredmények

A Fidesz-KDNP megnyerte az önkormányzati választásokat is. Ezúttal öt évre választottak az ország települései polgármestert és képviselőket lakóhelyük vezetésére, megyei közgyűlést és nemzetiségi képviselőket.

A megyeszékhelyeken a polgármester-választást a Fidesz-KDNP jelöltjei nyerték, kivéve három város: Békéscsabán a Jobbik által is támogatott Farkas Péter független jelölt (41,93%) 9%-kal verte a kormánypárti jelöltet, Szegeden Botka László (MSZP 58,21%) 22 %-kal győzött a kormánypárti jelölttel szemben, s Salgótarjánban Dóra Ottó (MSZP 42,88%) mindössze 0,4%-kal előzte a korábbi polgármestert, Székyné Sztrémi Melindát (Fidesz-KDNP 42,48). Ez éppen ötven szavazat különbség a nógrádi megyeszékhelyen.

A Miskolcért folytatott küzdelemben a polgármesteri széket végül Kriza Ákos, a Fidesz-KDNP jelöltje szerezte meg 42,37%-kal, 9%-ot ráverve a baloldali jelöltre, Pásztor Albertre.

A Fidesz-KDNP nyert Esztergomban is, ahol az ismét függetlenként indult Tétényi Évát (43,52%) alig három százalékkal győzte le Romanek Etelka.

A polgármester-választás érdekessége, hogy Veresegyháza óriási fölénnyel (87,42%) ismét polgármesterré választotta a települést 1965 óta, azaz 49 éve vezető, függetlenként indult, 76 éves Pásztor Bélát.

Tarlós István vezeti a fővárost

A fővárosban Tarlós István (Fidesz-KDNP 49,06%) magabiztos előnnyel, 13%-kal tarthatta meg főpolgármesteri székét, Bokros Lajos, a baloldali összefogás jelöltje 36,04%-nyi szavazatot tudott megszerezni.

A főpolgármesterrel együtt 33 fős fővárosi közgyűlésben 20 mandátummal rendelkeznek a kormánypártok. A fővárosi közgyűlést ettől a ciklustól a 23 fővárosi kerület polgármesterei, 9 képviselő a kompenzációs listákról és a főpolgármester alkotja. A 23 fővárosi kerület közül csupán hatot vesztett a Fidesz-KDNP.

Az MSZP két fővárosi kerületben győzött: a XIII. kerületben, Angyalföldön, ahol Tóth József óriási fölénnyel, 69,86%-kal nyerte a polgármester-választást a kormánypárti Bagdy Gábor (22,5%) előtt, valamint a XIX. kerületben, Kispesten, ahol szintén nagy előnnyel a szocialista Gajda Péter nyert 60,55%-kal.

A XIV. kerületben, Zuglóban elég szoros küzdelemben végül Karácsony Gergely (Együtt-PM 42,53%) nyert a kormánypárti Rozgonyi Zoltánnal (41,08%) szemben.

A DK is szerzett egy polgármesteri helyet a fővárosban, a XV. kerületben, Rákospalotán, ahol Hajdu László 43,89%-kal igen szoros küzdelemben győzött Pintér Gábor (Fidesz-KDNP 41,08%) előtt.

Egy kerületi polgármesteri helyet szerzett még a baloldali összefogás (DK-Együtt-MSZP-PM) a XX. kerületben, Pesterzsébeten. Itt Szabados Ákos (53,6%) vezeti öt évig a kerületet a kormányoldal jelöltje, Juhász Lajosné (34,67%) helyett.

A XXIII. kerületben, Soroksáron viszont a civil szervezetek jelöltje, Geiger Ferenc (37,28%) verte a kormánypárti Orbán Gyöngyit (26,42%).

A Pest megyei közgyűlés összetétele

Mind a 19 megyei közgyűlésben, így Pest megyében is a Fidesz-KDNP képviselői vannak többségben.

A Fidesz-KDNP 23 (Alattyányi István, Bazan Tibor, Bodnár András, Edelman György, Gazdikné Kasa Csilla, Géczy Krisztián, Harkai László, Horváth Tamás, Karácsony János, Seltenreich József, Sosity Irén, Szabó István, Szabó József, Szerenka Tibor, Takáts László, Török István, Tóth János, Dr. Vántsa Botond, Ványi Lászlóné, Vicsi László, Wentzel Ferenc, Dr. Zsámberger György és Zsebe Zsolt),

a Jobbik 8 (Csanádi Gábor, Császárné Kollár Tímea, Fehér Zsolt, Koncz Szilvia, Sipos Richárd, Szalontai Boldizsár, Szente Béla és Varga Zoltán),

az MSZP 5 (Krállné Malecz Julianna, Laczik Zoltán, Oldal István, Szabó Imre és Szentgyörgyi József),

a DK 4 (Bukovszky István, Rónai Sándor, Svisztné Kis Ildikó és Szabó Attila)

és az LMP 3 (Földi Áron, Lengyel Szilvia és Sepsei Gergely) mandátumot szerzett.

Az október 12-i helyi önkormányzati választáson pest megyében 187 településen választottak polgármestert a megyében. Részletek ITT olvashatóak.

A budakeszi járás településeinek választási eredményei

Tíz településen maradt az eddigi polgármester, ebből két helyen, Remeteszőlősön és Perbálon ellenfél hiányában győzött a korábbi vezető, míg két településen, Zsámbékon és Nagykovácsiban új polgármestert választottak. Zsámbékon Csenger-Zalán Zsolt eddigi polgármester ebben a ciklusban már csak országgyűlési képviselőként folytathatja munkáját. Helyére pártjának jelöltjét, Horváth Lászlót választották a zsámbékiak. Nagykovácsiban viszont komoly küzdelem alakult ki a három ciklusát kitöltő Bencsik Mónika független polgármester és a Fidesz-KDNP jelöltje, Kiszelné Mohos Katalin között. A különbség mindössze 59 szavazat a fideszes jelölt javára.

A budakeszi járásban hagyományosan magas a részvételi arány a választásokon. A Pest megyei 41%-os átlaggal összehasonlítva

1. Budajenő 58,7%
2. Herceghalom 57,1%
3. Nagykovácsi 55,7%
4. Remeteszőlős 54%
5. Budaörs 51,6%
6. Telki 50,2%
7. Tök 49,4%
8. Budakeszi 47,5%
9. Páty 46,7%
10. Zsámbék 45,1%
11. Biatorbágy 44,4%
12. Perbál 32,1%

Biatorbágy

Tarjáni István eddigi polgármester ismét a Fidesz-KDNP színeiben ráerősített az előző választáson elért eredményére.2010-ben 47,62%-kal, most 51,92%-kal nyerte a választást.

A 11 fős képviselő-testületben a kormánypárti képviselők az összes biatorbágyi egyéni választókörzetben megnyerték a választást. A Fidesz-KDNP képviselői: Szakadáti László (1.vk. 40,97%, újraválasztott), Sólyomvári Béla (2.vk. 42,07%, újraválasztott), Bodorkos Ádám (3.vk. 34,7%), Tálas-Tamássy Richárd (4.vk. 44,23%), Varga László (5.vk. 37,33%, újraválasztott), Nánási Tamás (6.vk. 49,91%), Kecskés László (7.vk. 40,09%, újraválasztott) és Koleszár Kázmér (8.vk. 40,66%, újraválasztott). A Szövetség Biatorbágyért Egyesület kompenzációs listáról két mandátumot szerzett: dr. Palovics Lajos (újra) és Koósné Lévai Ildikó személyében, míg a Bia Futura Egyesület kompenzációs listájáról Molnár Tibor került be a testületbe.

Budajenő

A polgármester Budai István (független) maradt. 56,11%-os szavazati aránnyal győzte le egyetlen kihívóját, Oláh Istvánt (független). Budai István az előző önkormányzati választáson 73,91%-kal nyert.

A 6 fős képviselő-testület összetétele: Bartos Gyárfás (újraválasztott), Csörgő Józsefné, Kompp György (újraválasztott), Kuli László (újraválasztott), Marton Krisztina és Reisner Tamás. Mindannyian független jelöltek.

Budakeszi

Nagy sikert könyvelhet el dr. Csutoráné dr. Győri Ottília (Fidesz-KDNP), akit az előző választási eredményéhez képest (51,8%) kisebb részvételi arány mellett is jóval nagyobb százalékban (68,78%) választottak ismét polgármesternek. Egyetlen kihívója, Szél Bálint (LMP), korábbi önkormányzati képviselő 31,22%-ot kapott. Mivel a kompenzációs lista végén szerepelt, a képviselő-testületbe ezen a választáson már nem került be. Győri Ottília választókörzetében képviselőként is nagy előnnyel, 56,66%-kal nyert. Polgármesterként így megtakarít egy képviselői tiszteletdíjat a városnak.

A 11 fős képviselő-testületben az erőviszonyok nem változtak. A Fidesz-KDNP továbbra is hét képviselői helyet szerzett meg, a nyolcból hét egyéni választókörzetben: Sigmond Bertalan (1.vk. 59,1%)), Ohr Alajos (2.vk. 52,5%), Páczi Erzsébet (3.vk. 42,7%), Bakács Edit Bernadett (4.vk. 59,31%), Bánhidi László (5.vk. 40,85%), Czifra Zsuzsanna (6.vk. 58,24%), Dr. Csutoráné Dr. Győri Ottilia (7.vk. 56,66%), közülük Sigmond Bertalan és Páczi Erzsébet, Basa Péter, Ybl-díjas építész özvegye új képviselő. Tömösi Attila (38,94%) független képviselő újra nyert a 8. választókörzetben. Listáról Ligetiné Komáromi Gabriella (LMP) Pataki Juditot váltva új képviselőként, Somlóvári Józsefné (Budakesziért Függetlenek Egyesülete) és Szabó Ákos Péter (MSZP-DK-Együtt-PM-MLP) régi listás motorosként folytatja a budakeszi testületben.

Budaörs

A rendszerváltás óta verhetetlen polgármester, Wittinghof Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) ismét nyert, ráadásul kilenc százalékkal megerősödve, 69,31%-os szavazati aránnyal tarthatta meg polgármesteri székét. Megerősödésének legnagyobb eredménye azonban, hogy Budaörs mind a tíz egyéni választókerületében az őt jelölő szervezet, a Budaörs Fejlődéséért Egyesület jelöltjei nyertek, így abszolút többsége van a 14 fős testületben. Ennek azért nagy a jelentősége, mert az előző ciklusban a testületben jelentős Fidesz-fölény mellett irányította a várost. A BFE-s képviselők: Dr. Bakó Krisztina (1.vk. 51,57%), Simándi Szelim (2.vk. 46,9%), Hauser Péter (3.vk. 48,38%), Dr. Tóth Ferenc (4.vk. 51,11%), Dr. Molnár Gábor (5.vk. 45,09%), Dr. Ritter Gergely (6.vk. 53,08%), Stift Nándor (7.vk. 68,66%, újraválasztott), Biró Gyula (8.vk. 70,43%, újraválasztott), Becz György (9.vk. 51,48%) és Dr. Kisfalvi Péter (10.vk. 48,96%).

A Fidesz viszont elég gyengén szerepelt, mindössze három kompenzációs listáról szerzett mandátuma van a budaörsi városvezetésben: Kálóczi Imre, Sánta Áron és Török István. A 2010-es önkormányzati választáson mindhárman egyéni választókerületben (2.vk., 4.vk. és 10.vk.) nyertek.

A testületnek egy jobbikos jelöltje van még, Császárné Kollár Tímea, aki 2010 után is testületi tag volt, szintén listáról. A Pest megyei közgyűlésnek is tagja.

Herceghalom

Négy jelölt közül újra Erdősi László (független) Herceghalom polgármestere 44,99%-kal, 14%-kal előzve a Fidesz-KDNP jelöltjét, Csizmadia Zsuzsannát. Az előző választáson ő volt a Fidesz jelöltje, akkor csak 37,16%-ot kapott.

A 6 fős képviselő-testületben 4 képviselő a Fidesz-KDNP jelöltje (Csizmadia Zsuzsanna, újraválasztott; Czinege Jánosné, Makay István, újraválasztott; Szendrei Bence és két képviselő független jelöltként került be a testületbe (Erdei László, újraválasztott; Hunya Krisztina újraválasztott). A függetlenként bekerült képviselők az előző önkormányzati választáson Erdősi László kihívói voltak a polgármester-választáson. Az erőviszonyok a Fidesz-KDNP javára tolódtak el a testületben: míg az előző ciklusban három kormánypárti és három képviselő alkotta a döntéshozó testületet, most négy kormánypárti és két független jelölt az arány a szintén független polgármester mellett. 

Nagykovácsi

Nagykovácsiban öt jelölt versengett a polgármesteri helyért, köztük Bencsik Mónika, aki már a három önkormányzati ciklus óta vezeti a települést, de 2013-ban megbomlott a korábban tapasztalható egység a polgármester és képviselőtársai között. A politikai csatározás eredményeként a képviselő-testület a polgármester felfüggesztését kezdeményezte, amely ugyan nem sikerült, de a polgármester és a képviselők vitája egy bírósági perbe torkollott, amelyben a szeptember 25-én szóban kihirdetett jogerős ítélet lapunk információi szerint elutasította a képviselőknek a polgármester ellen indított keresetét.

A szoros versenyben Bencsik Mónika független jelölt (36,55%, 1141 szavazat) mindössze 59 szavazattal maradt le Kiszelné Mohos Katalin, a Fidesz-KDNP (38,44%, 1200 szavazat) jelöltje mögött.

A 8 fős, korábban csupán független, de javarészt Bencsik Mónika csapatához tartozó és a Fidesz által is támogatott képviselőkből álló képviselő-testületben most négyen a Fidesz-KDNP jelöltjei (Bánóczi Margit, Fodor Attila, Ledács-Kiss Miklós és Szemesy Barbara), négyen pedig függetlenként (Honti Zoltán, dr. Klein Katalin, dr. Szabó András és Tegzes Endre) kerültek a testületbe. Utóbbiak Tegzes Endre kivételével Bencsik Mónika csapatának tagjai voltak a választási kampányban. Az egyetlen újraválasztott képviselő Bánóczi Margit.

Páty

Székely László polgármester az Összefogás-Páty jelöltjeként másodszor nyeri a polgármesterválasztást, ugyanúgy hat jelölt közül, mint az előző választáson, de ezúttal markánsan javítva a négy évvel ezelőtti eredményén, azaz a 2010-es 37,25% után most 45,17%-kal tartotta meg a polgármesteri széket.

A felerészben kicserélődött, 8 fős képviselő-testületben az Összefogás-Páty jelentős többséget szerzett, hiszen hat képviselő e szervezet jelöltje, közülük négyet a Fidesz-KDNP is támogat: Gábor Ákos (újraválasztott) és Szeitz Zsolt (újraválasztott) (ÖF-Páty),  dr. Monostori Ernő, Somogyi Farkas Tamás, Szabó István László (újraválasztott) és Temesszentandrási Gábor Gujdó (Fidesz-KDNP-ÖF-Páty). A két független képviselő dr. Bognár András (újraválasztott) és Sági György független jelöltek. 

Perbál

Perbálon nem volt tétje a polgármester-választásnak, mivel az egyetlen induló a korábbi polgármester, Varga László, a Fidesz-KDNP jelöltje volt, így abban a szerencsés helyzetben volt, hogy a leadott szavazatok 100%-át szerezte meg, összesen 478 voksot az 1677 szavazásra jogosulttal rendelkező településen.

A 6 fős képviselő-testület tagjai: Bárány Péter (újraválasztott), Brunecker Károly, Galambos Zsolt, Kemenczei Kálmán (újraválasztott), Mayer József (újraválasztott) és Pregitzer György (újraválasztott), mindannyian független jelöltek.  

Remeteszőlős

Szathmáry Gergely polgármesternek szintén nem akadt riválisa, így ő is 100%-kal lett újra polgármester a budakeszi járás legkisebb településén. 290 szavazatot kapott az 581 szavazásra jogosult polgárral rendelkező kistelepülésen.

A négy fős képviselő-testület tagjai is pontosan ugyanazok, mint az előző ciklusban: Herold István Zoltán, Kőhalmi Alajos József, Petneházy Gábor Attila és Dr. Tóth Balázs, mindannyian független jelöltek.

Telki

Telkiben Deltai Károly polgármester magabiztos fölénnyel, 66, 37%-kal maradt a polgármester, a 2010-es 821 szavazat helyett most kilencszázat szerezve.

A hat fős képviselő-testület tagjai közül csak két fő cserélődött: Fillinger Zsófia, Földvári-Nagy László (újraválasztott), Halász Terézia (újraválasztott), Móczár Gábor (újraválasztott), Szigeti Antal (újraválasztott) és Dr. Vida Roland, mindannyian független képviselők.

Tök

Balogh Kálmán polgármester öt jelöltből 38,7%-kal független jelöltként nyerte a választást. Két független jelölt is próbálta beérni. A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje csak a 4. lett a szavazatokért folytatott verseny sorrendjében.

A 6 fős képviselő-testületben a három Fidesz-KDNP-s, három független képviselő aránya két képviselő személyének változásával öt Fidesz-KDNP-s és egy független arányra változott a vasárnapi választáson. A Fidesz-KDNP képviselői Fodor Regina, Király Zsolt László (Újraválasztott), Sándor Gábor (újraválasztott), Dr. Tornári György János (újraválasztott) és Végh Lajos (újraválasztott). Az egyetlen független képviselő dr. Kádár Elekné.

Zsámbék

 Zsámbékon az elmúlt önkormányzati ciklusban Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz-KDNP, egyben választókerületünk országgyűlési képviselője volt a polgármester, de mostantól e két tisztség összeférhetetlen, így az országgyűlési képviselőséget választva nem indult a vasárnapi polgármester-választáson. Helyét a választási eredménynek köszönhetően pártjának jelöltje, Horváth László tölti be, aki 55,12%-kal négy jelölt közül nyerte a választást.

A 8 fős képviselő-testület tagjai egy független kivételével a Fidesz-KDNP jelöltjei. A testület egy kivétellel új tagokból áll. A Fidesz-KDNP-s képviselők Barsi Árpád, Bittó Róbert (újraválasztott), Bőhm András, Horgos Zsolt (újraválasztott), Jakosáné Palkó Petra (újraválasztott), Nagy Nándor és Rainer Ferencné. A független képviselő Zombori László.

Koós Hutás Katalin

 Kapcsolódó cikkünk: Kikre szavazhatunk október 12-én? - 2014-09-16


Vissza