Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elkészült a hatodik zászló is

Múltunk tanúi > Budakeszi

2014-09-15


A templom padlásán találták meg azokat a végzetesen tönkrement egyházi emlékeket, melyeket reménytelennek látszó állapotukból támasztottak fel elkötelezett budakesziek és tettek újra a közösség mindennapi használati tárgyaivá és a budakeszi római katolikus templom szertartásainak díszeivé.

2011 nyár elején számoltunk be először arról, hogy Budakeszin a templompadláson talált egyik egyházi zászlót és egy körmeneteknél használatos baldachint újíttatott fel Herein Gyula budakeszi vállalkozó Szabó Judit, az esztergomi bazilika textil-restaurátorának, a fából készült elemek vonatkozásában Zágoni Péternek a segítségével.

Ugyanazon év decemberében két újabb, egy százötven évnél is régebbi zászló készült el Hidas Mátyás, Herein István szponzorálásának, Szabó Judit és Zágoni Péter munkájának és Martin Erzsébet támogatásának köszönhetően. A zászlók karácsonykor foglalták el eredeti helyüket a plébániatemplomban.

2012 karácsonyára újabb zászlóval bővült a budakeszi plébániatemplomot díszítő zászlók sora. Az egyik oldalán Szent Flóriánt, a másik oldalán Szűz Máriát festményen ábrázoló zászlót Hereinné Hischer Ágnes és Hidas Mátyás újíttatta fel. A munkát az Iparművészeti Múzeum főrestaurátora végezte. Az eredeti zászlórúd felújítása Zágoni Péter restaurátor munkája. De már ekkor tervbe vették e legutóbbi zászló párjának felújítását is, amely ez év júliusára készült el és foglalta el a helyét a templomban Hereinné Hischer Ágnes, Hidas Mátyás, Martin Erzsébet és Zágoni Péter jóvoltából.

Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikkünk: Már az ötödik újult meg a századelő templomi zászlóiból - 2012-12-21

 


Vissza