Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Lehet-e póráz nélkül?

Életmód

2014-09-13


Lehet-e póráz nélkül sétáltatnunk az kutyánkat az erdőben? Napi probléma ez az erdőkkel körülvett, Buda környéki településeken. A válasz egyértelmű: Nem lehet! A bírságokon túl az elkószáló kutyusunk életébe is kerülhet – a vadat űző kutya elejthető – ha kutyatartóként nem figyelünk a szabályok betartására.

A 2012. évi II. szabálysértési törvény alapján, aki „természeti területen” és vadászterületen póráz nélkül elengedi a kutyát, az szabálysértést követ el (veszélyeztetés kutyával). Mindkét kategóriába beletartozik az erdőterület is, így a szabályozás a minket körülvevő erdőkben is érvényes. Az erdő látogatója – a kutyával túrázó, sétáló kutyatartó is az – az erdei életközösségben kárt nem okozhat, az ott tartózkodók pihenését nem zavarhatja. A törvény úgy véli, hogy a póráz nélküli kutya alkalmas arra, hogy e szabályt megszegje, megrémít jelenlétével, magatartásával más túrázót és a vadat, növényeket károsíthatja.

Szabálysértést követ el, kutyával veszélyeztet tehát az, aki a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja; aki természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja; aki szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – szállítja; aki élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével - beenged, illetőleg bevisz, s aki veszélyes ebét nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház bejáratán a veszélyes ebre utaló megfelelő figyelmeztető táblát.

E szabálysértési esetekben a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr, továbbá a mezőőr is szabhat ki helyszíni bírságot. Az erdészeti szakszemélyzet tagjai (erdészek, vadászok) közfeladatot ellátó személynek minősülnek, így a szabálysértőkkel szemben intézkedést kezdeményezhetnek. E körben a tetten ért személyt igazoltathatják, cselekményük abbahagyására felszólíthatják, rendőri intézkedésig a helyszínen visszatarthatják. Tevékenységi körüknél fogva az erdő- és vadvédelmi szabályok megszegőivel szemben feljelentést tehetnek, továbbá a szükséges vadászati hatósági, erdészeti hatósági, szabálysértési hatósági eljárásokat kezdeményezhetik.

A vadászterülethez tartozó erdőkben a bírságokon túl az elkószáló kutyusunk életébe is kerülhet – a vadat űző kutya elejthető – ha kutyatartóként nem figyelünk a szabályok betartására, gondatlanok, felelőtlenek vagyunk.

A Pilis Parkerdő Zrt. tanácsai: Kutyával az erdőben


Vissza