Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Lekvár cukor nélkül

Életmód

2014-09-06


A szilvalekvár a legrégebbi és a legegészségesebb lekvárféleségünk. A szilva bárhol megterem, és cukor nélkül lehet befőzni. A legfontosabb, hogy a gyümölcs nagyon érett, sőt inkább túlérett legyen. Ha a szár felőli része már kissé töppedni kezd, akkor igazán nagy a cukortartalma, ami a jó szilvalekvár legfontosabb alapfeltétele.

A legjobb a Besztercei vagy a Besztercei muskotály, de jó ízű lekvár készül az Ageni, az Olasz kék vagy más magvaváló fajtából is. A főzés kezdetekor lehet egy kis vizet aláönteni, hogy nehogy már az előtt leégjen, mielőtt levet eresztene, ami komoly veszély, így nagyon sokat kell keverni, óvatosan, mert a magas cukortartalom miatt magasabb a forráspont is, ezért a pöfékelő massza csúnyán megégetheti a kezünket.

Aki több kisebb tétel befőzését vállalja, és hadba tud fogni egy Zepter-lábost, megteheti, hogy este felrakja – tapasztalatom szerint 4 kg gyümölcsöt – fedővel lezárt edényben az elektromos tűzhely legkisebb fokozatára, s ugyan hihetetlenül hangzik, de reggelre keverés nélkül kész a lekvár, már üvegbe is tehető.

A lekvár akkor jó, amikor a szilva héja bepöndörödött, színe sötét és fényes, a fakanálról már nem válik le és hideg vizes pohárba csöppentve egy darabban lesüllyed a pohár aljára és csak egy idő múlva málik szét.

A kész szilvalekvárt az üvegekben néhány napig letakarva szikkasszuk, hogy a teteje bebőrösödjön. Részben ez, részben a szilva nagy cukortartalma védi a romlástól. Két-három nap után kössük le celofánnal, hogy ne porosodjék.

Koós Hutás KatalinVissza