Lekvár cukor nélkül
Életmód
2014-09-06
.jpg)
A legjobb a Besztercei vagy a Besztercei muskotály, de jó ízű lekvár készül az Ageni, az Olasz kék vagy más magvaváló fajtából is. A főzés kezdetekor lehet egy kis vizet aláönteni, hogy nehogy már az előtt leégjen, mielőtt levet eresztene, ami komoly veszély, így nagyon sokat kell keverni, óvatosan, mert a magas cukortartalom miatt magasabb a forráspont is, ezért a pöfékelő massza csúnyán megégetheti a kezünket.
Aki több kisebb tétel befőzését vállalja, és hadba tud fogni egy Zepter-lábost, megteheti, hogy este felrakja – tapasztalatom szerint 4 kg gyümölcsöt – fedővel lezárt edényben az elektromos tűzhely legkisebb fokozatára, s ugyan hihetetlenül hangzik, de reggelre keverés nélkül kész a lekvár, már üvegbe is tehető.
A lekvár akkor jó, amikor a szilva héja bepöndörödött, színe sötét és fényes, a fakanálról már nem válik le és hideg vizes pohárba csöppentve egy darabban lesüllyed a pohár aljára és csak egy idő múlva málik szét.
A kész szilvalekvárt az üvegekben néhány napig letakarva szikkasszuk, hogy a teteje bebőrösödjön. Részben ez, részben a szilva nagy cukortartalma védi a romlástól. Két-három nap után kössük le celofánnal, hogy ne porosodjék.
Koós Hutás Katalin