Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Biatorbágy családbarát település

Közélet > Biatorbágy

2014-09-01


A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 2005 óta évente július 11-hez, a Népesedés Világnapjához kötve azoknak a városoknak ad Családbarát Önkormányzat-díjat, melyek a családos közösségeket erősítik és könnyebbé teszik a gyermeknevelést. Az első díjátadó óta 35 település kapott kitüntetést.

Az idei kitüntetettek Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat, Biatorbágy, Gyermely és Újkígyós önkormányzata.

A méltatás szerint Biatorbágy lakosságának növekedése gyors, lakossága enyhén fiatalodik. Az önkormányzat "Örülünk, hogy megszülettél" elnevezéssel emlékplakettet adományoz a város szülötteinek, akiknek egyszeri 30 000 Ft-os gyermekszületési támogatást biztosít. Rendkívüli és rendszeres gyermekvédelmi támogatás is igényelhető a létfenntartási gondokkal küzdőknek.

Az önkormányzat létrehozója a Biatorbágyi Diákokért Közalapítványnak, valamint idén 10 millió Ft-os költségvetési keretet szavazott meg a pedagógiai tevékenység fejlesztéséhez.

A biatorbágyi önkormányzat pályázatot hirdetett kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás elnyerésére lakásvásárlásra és építésre. Az ingatlanadó értékéből az önkormányzat a családtagok száma alapján kedvezményt ad. 

Előremutató intézkedés, hogy az újabb óvoda építéséhez megvásárolták a szükséges telket. A helyi új iskola építési tervei elkészültek; a meglévő iskola iskolai célú fejlesztési tervezése folyamatban van. A következő tanévtől a 6. évfolyamosok lovas oktatásban részesülhetnek.

Bölcsőde és családi napközi működik a településen. A gyerekek nagy számára tekintettel 3 év alatt 12 új osztálytermet és 1 tornatermet újítottak fel. Az oktatás minőségének javítása érdekében egy iskolából négy iskola jött létre.

A gyermekgyógyászati rendelő komplexumához az önkormányzat jelentős vissza nem térítendő kölcsönt biztosít, a megyei korai fejlesztő központ működéséhez támogatást nyújt. Finanszírozója a méhnyakrák elleni védőoltásnak a lisztérzékenység szűrésének. Az országban először vezették be a bolti tej helyett termelői tej programot az iskolában.

Az otthon lévő kismamákat és gyermekeiket játszóház várja. Ifjúsági Információs Pont és Közösségi Tér, valamint Ifjúsági Klub és Ifjúsági Bűnmegelőzési Klub működik a városban. A faluház keretei között gyermekszínjátszó és gyermekbáb szakkör működik; a művészeti iskola "Kiemelt tehetségpont". A helyi könyvtár használata ingyenes.

A testvérvárosi kapcsolatok ápolásán belül az önkormányzat külön támogatja az ifi korosztály kapcsolattartását, egész évben kiemelt figyelmet fordít a családos és gyermek rendezvények támogatására. Idén a tervek között szerepel a helyi játszóterek fejlesztése, felújítása.

Az óvodás korosztály számára minden évben külön Közlekedési napot és Sportnapot rendeznek. A nagyobbak sportolási lehetőségeit igyekszik támogatni az önkormányzat a sportingatlanok fenntartásával. Az idős korosztály számára Nyugdíjas Klub működik.

2015-ben az önkormányzat az új ifjúságpolitikai koncepció elkészülését megalapozó felmérés-kutatást anyagilag támogatja.

A díjat Tarjáni István polgármester távollétében Varga László, önkormányzati képviselő, a közművelődési, ifjúsági és sportbizottság elnöke vette át.

fotó: Biatorbágy önkormányzata


Vissza