Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Fokozottan védett lepke Visegrádon

Életmód > Pest megye

2014-08-30


Új fajjal gazdagodott Visegrád természeti értékeinek hosszú sora. Június végén a fokozottan védett keleti rablópille (Libelloides macaronius) néhány példányát találták meg a Madas László Erdészeti Erdei Iskola munkatársai. A megfigyelést a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársainak jelentették, akik regisztrálták az előfordulást.

Kiderült, ez az első ismert visegrádi megfigyelés. A keleti rablópillét dombvidéki erdők között lévő réten találták, olyan élőhelyen, ahol a szintén fokozottan védett fűrészes lábú szöcske is előfordul. A Pilisi Parkerdő Zrt. a fűrészes lábú szöcske megjelenése miatt a rét kaszálását a megszokottnál később, augusztus végén végzi, így a munka növekedésében és szaporodásában nem zavarja a védett fajokat, viszont a becserjésedéstől védi az élőhelyet. A rétet közel tíz éve kezeli ilyen módon a Parkerdő, feltehetően ez is segítette a rablópille megjelenését.

A keleti rablópille fokozottan védett, eszmei értéke 100 000 Ft. Se nem lepke, se nem szitakötő, de mindkét csoportra hasonlít. A Recésszárnyúak rendjében az Újszárnyúak közé tartozik. Ez az egyetlen faja él Magyarországon. Rendkívül gyors röptű, de, mint a kép is tanúsítja, egy fotó erejéig be lehet cserkészni.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.Vissza