Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Összefogás a kápolnáért

Múltunk tanúi > Telki

2014-08-27


Áll egy kis kápolnarom Budajenő és Telki határán, az egykori törmeléklerakó közvetlen szomszédságában, melynek meglétéről a Telki Napló 2003 márciusában már beszámolt. Az alig öt négyzetméteres Péter-Pál kápolnának három fala állt, padozata, födémje már akkor sem volt, és az idő csak tovább rontott az állapotán.

A 11 évvel ezelőtti kutakodás során az derült ki, hogy a kápolnát és a mellette álló keresztet talán az 1800-as évek elején építtették sváb családok. 1944-ig budajenőiek használták és gondozták, régen itt volt a húsvéti körmenet vége, és a közvetlenül mellette lévő füves területen tartották a majálisokat. Bent az épületben feszület és imapad volt, imádkozni jártak ide a falubeliek, úgynevezett siratóházként működött. A kőkereszt, mely néhány méterrel odébb, a Hilltopra vezető út mellé került, egész jó állapotban megmaradt. A kápolna azonban a II. világháború harcaiban megsérült, és már nem állították helyre. A környékét szemétlerakónak, később sittlerakónak használták, míg az egykori völgyet egészen feltöltötte a szemét.

Az elmúlt két évben a környezet rendezése terén nagy előrelépések történtek: a telki önkormányzat egy pályázat keretében megvalósította az egykori hulladéklerakó rekultivációját, a Budavidék Zöldút Szövetség és a telki önkormányzat együttműködése pedig a régi szekérút járhatóvá tételével és megtisztításával járult hozzá a rendezéshez.

A néhai kápolnát ápoló, és a kőkeresztet állító Reisner-család tagja, Rézi néni a 11 évvel ezelőtti újságcikk megírásakor, közel 80 évesen azt mondta, hogy nagyon szeretné látni a felújított kápolnát, de ő azt már nem éli meg. Viszont Rézi néni, hála Istennek, él, és talán valóra válik az álma.

A KoKuKK Egyesület kezdeményezésére Telki és Budajenő önkormányzata, az egyházközség, több helyi civil szervezet és magánszemély támogatóként megállapodtak, hogy a két falu lakosságát, a helyi közösségeket mozgósítva felújítják a kápolnát és rendezik a környezetét. Összefogva, a maguk erejéből, ahogy az egykori elődök is a maguk erejéből építették fel.

Kuli László építész, budajenői lakos önkéntes munkájával elkészültek a látványtervek, és egy előzetes becslés is a kivitelezés költségeire, amelyek kb. egymillió forintra rúgnak. Ezt összegyűjthetjük készpénzben vagy természetbeni felajánlások formájában, pl. azzal a bontott tetőcseréppel, amit az egyház nevében ajánlott fel Harkai Gábor plébános.

Szeptemberben el is kezdődhetnének a kivitelezési munkálatok, és ha minden a tervek szerint halad, még idén átadhatjuk a két falu közös kincsét, a több mint kétszáz éves, felújított kápolnát.

Ehhez azonban szükség lesz Telki és Budajenő lakosságának összefogására, és elsősorban anyagi segítségére. E célra a KoKuKK Egyesület nyitott egy önálló, az egyesület pénzügyeitől független bankszámlát, amelyen csak a kápolna-felújítással kapcsolatos bevételek és kiadások szerepelnek majd, s amelyre a pénzbeli felajánlásokat várják. A számla adatai a következők:

Számlatulajdonos: KOKUKK EGYESÜLET
Számlavezető bank: BRB Bank Zrt.
Számlaszám: 58300141-12006467

Kamlah Szilvia


Vissza