Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kijavították a makkosi templom tetejét

Kultúra > Budakeszi

2014-08-16


Az 1999-ben a Makkosmáriai Templomért Alapítvány jóvoltából felújított tető mostanra javításra szorult. Hidas Mátyás és Herein Gyula kezdeményezésére február végén egy darus kocsi segítségével kijavították a hibák jelentős részét. De jócskán maradt javítani való az akkori eszközökkel el nem érhető területeken.

Április végén Herein Gyula kezdeményezésére folytatódott a munka ugyanannak az ipari alpinista vállalkozásnak a közreműködésével, akik 1999-ben is végezték a felújítást. A kezdetben 630 000 Ft + áfára becsült javítási költség a pótmunkákkal együtt végül 730 000 Ft + áfa lett, melynek fedezetét Herein Gyula, a Német Önkormányzat, Herein István, Mayer Gábor, Hidas Mátyás, a Budakeszi Szépítő Egyesület és a Budakeszi Kultúra Alapítvány állta.

A tetőcserepeket a teljes felületen a helyükre igazították, több száz cserepet kicseréltek. A bádogozás javították. Több négyzetmétert vakoltak, színeztek, javították a reflektorokat, a vörösréz csatornát és a vízelvezetést Az egész tornyot átvizsgálták. Beázások a meghibásodott cserepek miatt ugyan mutatkoztak a padlástérben, de a templombelsőben kárt nem okoztak, mert az 1999-es felújításkor a cserepek alatt fóliázták az egész tetőteret. A falak alulról vizesednek, mivel nincs szigetelésük. Ez a probléma még megoldásra vár.

Koós Hutás KatalinVissza