Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nagy Gáspár a Prima Primissima-díj irodalmi kategóriájának jelöltje

Kultúra > Budakeszi

2006-11-21


Idén is tíz kategóriában harminc művészt, tudóst, építészt, sportolót és más közéleti személyiséget, kollektívát jelölt az azonos nevű alapítvány és a díj mellett működő társadalmi tanácsadó testület. Magyar irodalom kategóriában Esterházy Péter, Kalász Márton írókat és Nagy Gáspár költőt jelölték. A jelöltekre a közönség szavazatait várják december 6-án este 8 óráig. A díjátadó gálaestre december 8-án a Művészetek Palotájában kerül sor.

A Demján Sándor által a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöksége támogatásával 2003. nyarán alapított díj legfőbb célja a magyar értelmiség kiemelkedő eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének pártoktól független erősítése. Az Alapítvány tíz év alatt Demján Sándor által felajánlott több mint 3 milliárd forint értékű díjak odaítélésével a társadalomban a kiemelkedő teljesítményeket kívánja középpontba állítani. A kiválasztott 30 jelöltet egy széles társadalmi-szakmai körből történő jelöléssel állított listából választotta ki titkos szavazással az Alapítvány Kuratóriuma és a Társadalmi Tanácsadó Testület. Jelöltet állíthatott a VOSZ Elnöksége, a megyei elnökök és szekcióelnökök, a Társadalmi Tanácsadó Testület tagjai, a Kuratórium, továbbá az érdekvédelmi- és érdekképviseleti és szakmai civil szervezetek. Jelölhetők voltak mindazok a magyar állampolgárok és hazai szervezek, akik, illetve amelyek a Magyar Köztársaság területén fejtették ki kiemelkedő elismerésre méltó tevékenységüket.

A Díj Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikus művész alkotása, amelyet a híres magyar versenylóról, Kincsemről mintázott. Magát a szobrot a Zsolnay Porcelán gyártja, kizárólag a Prima Primissima Díj részére.

A Prima Primissima Díj összege kategóriánként évente 50.000,- Euro. A Közönség Díjazottnak további 50 000 Eurót jár. Az összes 30 kiválasztott jelölt közül választhatja ki a nagyközönség a Prima Primissima Közönségdíjast. A Prima Primissima Közönségdíjas egy külön Kincsem lóról mintázott Ajka Kristály szobrot kap a pénzdíjon túl.

Az idei jelöltek Magyar irodalom kategóriában tehát Esterházy Péter, Kalász Márton író és Nagy Gáspár költő.
Magyar színház- és filmművészet kategóriában: Eperjes Károly, Kállai Ferenc, Nagy-Kálózy Eszter színész.
Képzőművészet kategóriában: Fehér László festőművész, Kő Pál szobrászművész, Péreli Zsuzsa textilművész.
Magyar tudomány kategóriában: Papp Lajos orvosprofesszor, Sajó András jogászprofesszor, Szántay Csaba akadémikus.
Oktatás és köznevelés területéről: Benkő Lóránd akadémikus, Huszti Péter színművész, a Színházművészeti Egyetem volt rektora, Szerémy Gyula tanító.
Építőművészet kategóriában: Bodonyi Csaba, Ferencz István, Osskó Judit építészek.
A magyar sajtó területéről – összevonva az írott és elektronikus sajtó korábbi kategóriákat: Czigány György szerkesztő, A SÜNI ökológiai gyermekfolyóirat, Vágó István műsorvezető.
Népművészet és közművelődés kategóriában: A Csillagszemű gyermek táncegyüttes, Kobzos Kiss Tamás népdalénekes és Márta István rendező.
Zeneművészet kategóriában: Fassang László orgonaművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző, Zorán előadóművész.
Ebben az évben először szerepel új kategóriaként a magyar sport, amelyben az aktív sportolókat és edzőket, a magyar sport utánpótlásának nevelőit kívánja a zsűri elismerni. A kategória jelöltjei: Darnyi Tamás úszóedző, Janics Natasa és Kovács Katalin kajakversenyző páros, valamint Kemény Dénes vízilabdaedző.
A korábbi években Szabó Magda, Juhász Ferenc és Lázár Ervin kapták a díjat az irodalmi kategóriában.

SZAVAZÁS

a Prima Primissima Közönség Díjasra december 6-án 20 óráig.

1. telefonszámhívással: Az adott kategória külön számát kell hívni, majd egy automata diszpécser hang ad választási lehetőséget: egy további szám tárcsázásával lehet az adott jelöltre szavazni. (a jelöltek neve mellett külön listában jelöljük a kategória telefonszámát és a jelölt saját számát).

2. sms küldésével: ugyanazon kategóriához tartozó telefonszámra a jelölt nevéhez tartozó számot kell csak elküldeni (minden kategóriában minden jelöltnek 1-es vagy 2-es vagy 3-as a száma.)

Ez pl. Nagy Gáspár esetében 06-30-3030490 (3)

 Nagy Gáspár költő (3)

1949-ben született Bélbaltaváron. Tanulmányait a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, majd Szombathelyen névművelés és könyvtár szakon végezte. 1988-tól a Hitel szerkesztője, 2004-től a Magyar Katolikus Rádió kulturális szerkesztőségének vezetője. Fontosabb kötetei: a Koronatűz, a Földi pörök, a Kibiztosított beszéd és a válogatott verseit tartalmazó Múlik a jövőnk. Gyűjteményes kötete a Szabadrabok. Életművének fontos ihletője az 1956-os forradalom. Kossuth, Radnóti és József Attila díjas művész, munkásságát Balassi emlékkarddal, Magyar Művészetért Díjjal és Magyar Örökség Díjjal is elismerték.

Azok között, akik szavaznak és eltalálják, hogy melyik jelöltre adták le a legtöbben szavazatukat, kisorsolunk egy MERCEDES BENZ A-osztály márkájú személygépkocsit, amelyet a Pappas Auto Magyarország Kft. ajánlott fel.

További részletek a jelöltekről, a kategóriánkénti telefonszámokról és a jelöltek számáról itt!


Vissza