Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Református orgonaavató

Kultúra > Páty

2014-07-16


A Pincenapok keretében a vasárnapi istentiszteleten Szabó István, a Duna melléki Református Egyházkerület püspöke és Albert Miklós orgonaépítő mester részvételével ünnepélyes keretek között vette birtokba a gyülekezet az eredetileg 1894-ben Szalay Gyula orgonaépítő készítette hangszert.

Az ezredfordulóra erőteljesen elhasználódott orgonának a barokk hangzásvilágnak és a műemlékvédelmi hatóságnak is megfelelő felújítását Albert Miklós győri orgonaépítő vállalta. Először a karzatmellvédbe épített egy teljesen új orgonarészt, hat regiszterrel (hat sípsorral), 2004 karácsonyára, adományokból és az Egyházkerületi Orgona Alap kétmillió forintos támogatásával, 4,5 millió forintért. Az időközben nyolcmillióra nőtt adománykeret azonban kevésnek bizonyult a folytatásra, hiszen csupán az orgonaszekrény restaurálása három millió forintba került. A gyülekezet imádságaira végül válasz érkezett. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapták meg a hiányzó másik nyolc milliót, így 2014 júniusára a teljes orgona elkészült, tizenhat regiszterrel, összesen húszmillió forintért. A felújított orgonában egy sípsor eredeti, a többi új. A 1012 sípos orgonát Vizi Dávid kántor szólaltatta meg teljes hangzásában, huszonkét év után először.

Ritka pillanat egy közösség életében mikor orgonát avatnak. A különleges alkalmat orgonakoncerttel tették emlékezetessé Vizi István, Vizi Dávid és ifj. Vizi István közreműködésével, fuvolán Bencze Réka játszott a legnagyobb barokk zeneszerzők, Bach, Buxtehude és Pergolesi műveiből.  -h-Vissza