Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elhunyt Baróti István orgonaművész

Kultúra > Budakeszi

2014-06-24


Június 23-án elhunyt Baróti István nemzetközi hírű orgonaművész, az esztergomi bazilika orgonistája és karnagya. A liturgiával és a hangszerek királynőjével kisdiák korában, Budakeszin ismerkedett meg közelebbről, majd több mint hat évtizedet szolgált kántorként, ebből tizennégyet Máriaremetén, közel negyvenet Esztergomban.

"A rezgés, ami kisgyermekként elkapott, a harangkötél volt Budakeszin. Kati nénivel ketten harangoztunk a miséken, s a kötél lehozta a harang hangját. Az óra elütötte az x órát, mi fülünkhöz tartottuk a kötelet, s mikor abbamaradt a hangütés, akkor húzni kezdtük. Azután amíg várakoztunk, a hátamat nekitámasztottam az orgonának, és akkor egy másikfajta rezgést éreztem: az orgona búgó basszusait és a szelepek kattogását. Ettől kezdve a fülemet már az orgona oldalához tapasztottam, és mindig csak azt a hangot akartam hallgatni, amit az orgona kiadott magából." - nyilatkozta egy interjújában.

Baróti István Csíkszentdomokoson született 1940-ben. Orgonaművész-tanári oklevelét 1967-ben szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. A budapesti Járdányi Pál Zeneiskolában négy évtizedes tanári munkássága során orgonisták nemzedékeit nevelte fel, köztük nem egy, pályáját Budakeszin kezdő tanítványt is.

1980-tól az Esztergomi Érseki Hittudományi Főiskolán, 1992-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzenei tanszakán is tanított. 1975 óta volt az esztergomi főszékesegyház orgonistája és karnagya, ő tervezte a bazilika újjáépülő orgonáját.     Orgonaművészként Liszt Ferenc vallási témájú műveinek egyik legkiemelkedőbb magyarországi tolmácsolója. Repertoárján szerepelt Liszt összes orgonaműve. Orgonaátiratot készített a zeneszerző Funerailles című zongoraművéből. Orgonaszakértőként 1985 és 1988 között részt vett Magyarország orgonáinak teljes felmérésében és számos orgona tervezésében. Az esztergomi bazilika orgonájának folyamatban lévő felújítása mellett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonája hangképének, diszpozíciójának tervezője, építésének művészeti szakértője volt.

A főszékesegyház Baróti Istvánt saját halottjának tekinti. Hamvait a július 18-án16 órakor kezdődő szertartás keretében helyezi örök nyugalomra az esztergomi bazilika altemplomában.

Kapcsolódó cikkeink:
Az orgonaművészetet választotta - 2011-09-16
Egy sokoldalú művészre emlékeztek - 2011-09-06


Vissza