Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Másfél milliárdot ígértek szúnyogirtásra Budakeszin

Életmód > Pest megye

2014-06-16


A kormány másfél milliárd forintot szán szúnyogirtásra, mert Budapesten és további hétszáz településen az ÁNTSZ adatai alapján szúnyoginvázióra lehet számítani - jelentette be Kurucz Éva kormányszóvivő pénteken Budakeszin, a farkashegyi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón.

A rajzás megelőzése azonnali beavatkozást igényel, ezért a kormány meghatározta az országos szúnyoggyérítési program központi megvalósításához szükséges teendőket. Ennek értelmében az önkormányzatok helyett az állam végzi el a feladatot másfél milliárd forintból, a rendkívüli kormányzati döntésekre szánt keretből.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azt mondta, korábban az önkormányzatok látták el ezt a feladatot, de nem voltak összehangolva a szúnyogirtások, ezért azok sokszor hatástalanok voltak. A 2013-as dunai árvíz után viszont jól működött a központi irányítás, ezért döntöttek e módszer újbóli alkalmazása mellett.

A tervek szerint a 1,5 milliárd forintból 2-6 alkalommal végeznek szúnyogirtást 450 ezer hektáron légi kémiai, 350 ezer hektáron földi kémiai és 20 ezer hektáron biológiai módszerrel.


Vissza