Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A második határjárás Perbálon

Közélet > Perbál

2014-06-06


Perbál önkormányzata öt éve hagyományt teremtő szándékkal azért hívta életre az Első Határjárást, hogy a határjárók közösen ismerkedhessenek a települést körülvevő természeti és épített értékekkel, tovább erősödjenek a közösségi kapcsolatok és akár újak is születhessenek.

Május harmadik hétvégéjén ismét határjárásra indultak a perbáliak, és velük együtt egy közel hetvenfős német küldöttség Burgwaldból, a község testvértelepüléséről.

Pénteken délelőtt az időjárás nem volt éppen kirándulásra csábító, de ez nem szegte kedvét azoknak, akik ezen a napon a töki-budajenői „alsó határt” járták be. A határ kiszögellési pontján határkövet állított Balogh Kálmán, Tök polgármestere, Bartos Gyárfás, Budajenő alpolgármestere és Varga László, Perbál polgármestere, Harkai Gábor plébános pedig megáldotta azt. Délben Reisner Tamás és családja fogadta a kirándulókat a budajenői művelődési házban. Délután a budajenői Öregtemplomot nézték meg a határjárók, este a perbáli közösségi házban a Limúzs zenekar muzsikált és a Maklári József kórus adott egy rövid meglepetéskoncertet.

Szombaton, már jobb időben, a piliscsabai-tinnyei határt járták be a kirándulók és ismét határkövet állítottak, melyet Turi Gábor, Tinnye alpolgármestere és Varga László Perbál polgármestere helyeztek el, ismét Harkai Gábor plébános áldásával. A közeli Somogyi réten tartott rövid pihenő után hazafelé indultak a határjárók. Este a közösségi házban a Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjainak német nyelvű zenés színdarabját és az iskola sváb tánccsoportját, a Kövér Hattyúkat, a németországi Musikzug zenekart, a Kontáros együttest és a Ringlein tánccsoportot láthatták-hallhatták a jelenlévők.

A szervezők tervei szerint öt év múlva ismét közösen indulunk útnak, addig pedig érdemes akár egyedül, barátokkal, kutyát sétáltatva, biciklin, lóháton... bebarangolni minél többet a minket körülvevő, mindig gyönyörű faluhatárból.

Tóth Anna
Fotó: Keresztúri Anna

Bakai Anikó nemzetiségi önkormányzati elnök, Payer Lőrinc, a burgwaldi partnerszervezet volt elnöke, Adam Daume, a jelenlegi partnerszervezet elnöke


Vissza