Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Telkiért

Közélet > Telki

2014-06-05


A május közepén több helyszínen három napon át igen gazdag programot kínáló, hagyományosan megrendezett Telki Fesztivál keretében ismerte el a település a Telkiért érdemérem idei díjazottjainak, Vászolyi Tímea ritmikus gimnasztikaedzőnek és Bartos György szakácsnak a munkáját.

Vászolyi Tímea a Telki Sportegyesület ritmikus gimnasztika szakosztályának alapítója, vezetőedzője, a Telkiben és környékén élő kisebb és nagyobb lányok mára szinte nyilvánvaló sportolási lehetőségének kidolgozója és megszervezője. Az évek során felépített, mára nemcsak a térségben, de országosan is ismert rendszerbe kicsik és nagyok, versenyszerűen sportolni vágyók és a színvonalas tömegsport iránt érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak. Létszámuk mára meghaladja a 150 főt. A gyermekek és szüleik színvonalas sportfoglalkozások keretében, edzőtáborokon, versenyeken, színpadi produkciókon keresztül tapasztalhatják meg az egész ember formálását célzó, elkötelezett nevelési eszközöket és szakértelmet.

A nem kifejezetten versenysport iránt érdeklődők számára idén már negyedszer készül a Telki Gyermek Táncszínház nagyszabású színpadi produkciója, ezúttal Sepp Norbert A bűvös forrás című mesejátékának színpadi bemutatója, amely a számos telki és környékbeli közreműködő háttérember (meseírók, zeneszerzők, színészek, díszlettervezők, jelmezkészítők és sokan mások) segítségével egész életre szóló élménnyel ajándékozza meg a közreműködő gyermekeket és felnőtteket. A produkciót, amely évről-évre újabb ötletekkel készül, egyre több helyre hívják vendégszerepelni és az országos média felfigyelt rá. Az ötgyermekes édesanya olyan példaértékű helyi közösséget szervezett kollégáival, a szülőkkel és a gyerekekkel, amelyre Telki méltán lehet büszke.

 Bartos György Telkiben élő szakácsmester. Franke László Oscar-díjas, nemzetközi hírű budakeszi szakács, legutoljára a budajenői az egykori Tante Susanne étterem főszakácsa tanítványaként 1961-ben kezdte a szakmát a budapesti Corvin étteremben. De főzött már az erdélyi hegyekben, Horvátországban, sőt Líbiában is egy magyar építőipari vállalkozás dolgozóinak. A felvidéki Eperjesen rendezett nemzetközi vásáron a magyar konyha biztosításának a felelőse volt. A telki magánkórház konyháját is ő üzemelte be, s erről a szakterületről is ment nyugdíjba. Arra kérdésre, hogy mi a specialitása, egyértelműen a hagyományos magyar konyha mellett tette le a voksát. Nincs jobb egy pörköltnél, egy sóletnél tarjával, fasírttal, tükörtojással vagy sült libamellel. Szalontüdő, pirított máj, vesevelő, pacal – a legjobbak ezek az egyszerű, jó magyaros ételek, amiket már alig lehet kapni.

A telki és budajenői falurendezvények, valamint a katolikus egyházközség eseményeinek elmaradhatatlan vezéralakja. A telki Faludisznaja 1994-es első megrendezése óta minden nagyobb eseményen ő főz, irányítja a kukták seregét. Ha a közösség szolgálatáról van szó, nem lehet tőle olyat kérni, amit ne teljesítene. Teszi mindezt fáradhatatlan lelkesedéssel és igazi székely humorral. Édesapja gyergyóditrói, édesanyja gyergyóremetei, akik a háború alatt menekültek Magyarországra. A több mint 10 éve elindult Székely Betlehemes alapító tagja és a Budajenő-Telki Székely Társulat aktív szereplője, a katolikus egyházközség képviselő-testületének is több ciklus óta tagja. A közösségért végzett, odaadó munkája példaértékű minden fiatal számára.

Koós Hutás Katalin

fotók: Salamon László


Vissza