Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Könnyekig meghatotta a román pedagógusokat

Panoráma > Budakeszi

2014-05-30


Eredetiségért járó különdíjat kapott román nyelvű esszéjére az országos tantárgyversenyen Kovács Tamás, a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola hatodikos vak diákja. A fiú évekig élt Budakeszin édesanyjával, hogy egy budapesti speciális intézményben készítsék fel a gyermeket az iskolára.

A szekelyhon.ro internetes portálon megjelent beszámoló szerint miután Kovács Tamás a verseny helyi és megyei szakaszán is továbbjutott, a több száz gyerek részvételével zajló román nyelvű országos tantárgyverseny nemzeti kisebbségek számára megszervezett szakaszán eredetiségért járó különdíjjal jutalmazták.

Iskolába édesanyjával jár, ő jegyzetel az órákon fia számára. Egy éve az iskola alapítványa által beszerzett, Braille-írást ismerő számítógép is segíti a fiút a tanulásban. Amellett, hogy jól tanul, nagyon tehetséges és muzikális is, zongorázik, illetve egy éve parasztfurulyán is szépen játszik.

Tamás nagyon gyorsan felfog és megért mindent, az viszont megnehezítette a felkészülést, hogy senki sem segítette őket tananyagokkal. Hiába kérték, egy kiadó sem bocsátotta rendelkezésünkre a tankönyveket elektronikus formátumban, amit a fiú speciális számítógépe is kezelni tud.

Mese a virággá változott fiúról

Tamás fogalmazására kapta az elismeréseket, amit egyedüliként a dolgozatok közül, fel is olvasták az országos román nyelvű tantárgyverseny záróünnepségén. A fiú írása könnyekig meghatotta a hallgatóságot, amely hosszú percekig tartó tapssal jutalmazta a fogalmazást. A dolgozat témájaként Az én átalakulásom története címet kapták a diákok, Tamás számos művészi eszközt használt a fogalmazás során, de leegyszerűsítve arról szólt az általa írt történet, hogy találkozik egy varázserővel rendelkező fával, amely felajánlja, hogy teljesíti egy kívánságát. Kérésére a fa egy szép illatos virággá változtatja a fiút, aki leül az út szélére és mosolyt csal az arra járók arcára, de ez a gondtalanság őt magát is boldoggá teszi.

Az elismerésről egyébként a központi sajtó is beszámolt, az Adevãrul napilap az oktatási minisztérium román szakos tanfelügyelőjét, Mina Maria Rusut is idézi, aki azt mondta a tantárgyverseny után: „Felkavaró érzés volt, amikor megtudtam, hogy van köztünk egy fiú, aki nem sokat tud a napfényről, de annál többet a belső ragyogásról. Bevallom, könnyek között olvastuk dolgozatát. Leckét adhatna nekünk – akik nem mindig vagyunk jók és érzékenyek – arról, hogy mit jelent igaz embernek lenni”.


Vissza