Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ismét Fidesz-KDNP-győzelem, történelmi vereség a baloldalon

Közélet > Pest megye

2014-05-26


Május 25-én a 751 fős Európai Parlament (EP) 21 magyar képviselőjéről döntöttünk. Az EP legnagyobb frakcióját adó Európai Néppártban a 28 uniós tagország közül a Fidesz-KDNP kapta a legnagyobb (51,49%) támogatást. Rajtuk kívül csak egy pártnak sikerült abszolút többséget szereznie hazájában, a szocialista frakcióhoz tartozó Máltai Munkáspártnak (53,3%).

Magyarországon 28,92 százalékos volt a részvételi arány, a negatív rekorder Szlovákia 13 százalékkal

Európa-szerte 43,1 százalékos volt a részvételi arány. A választói aktivitás Belgiumban és Luxemburgban volt a legnagyobb, 90 százalékos - igaz mindét országban kötelező a voksolás. A lista első felében van Olaszország 60, Németország 47,9 százalékkal. Franciaországban a választásra jogosultaknak 43,5 százaléka vett részt az európai parlamenti választáson, ez a szám Nagy-Britanniában már csak 36 százalék volt.

Az Európai Unió keleti fele húzta le látványosan az átlagot. Bulgária 40 százaléka mellett Romániában már 34,7, Magyarországon pedig 28, 92 százalékos volt az eredmény. Ezzel is aktívabbak voltuk ugyanakkor, mint a környező országok túlnyomó többsége: Horvátországban (24,3 %), Lengyelország (22,7 %), Szlovénia (20,9 %, Csehország (19,5 %,), Szlovákia (13 %).

A Felvidéken átlépte a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt is. Mindketten egy-egy képviselőt küldhetnek az európai parlamentbe.

A bukaresti kormányban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a voksok 7 százalékát kapta, így várhatóan legalább két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe Winkler Gyula és Sógor Csaba jelenlegi EP-képviselők személyében, de nem reménytelen Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója alelnökének mandátuma sem. 

Minden megyében és fővárosi kerületben a Fidesz-KDNP nyert

Csongrád megye kivételével minden megyében a Jobbik áll a második helyen, ott az MSZP kapta a második legtöbb szavazatot. A fővárosban a második helyen a DK végzett, az Együtt-PM szerezte meg a harmadik helyet, az MSZP a negyediket, a Jobbik pedig az ötödik helyre csúszva előzte meg az LMP-t.

Az MSZP a legtöbb megyében harmadik helyet szerzett, Csongrádot kivéve, Fejér és Pest megyében azonban a DK mögé, a negyedik helyre csúszott.

Az Együtt-PM minden megyében az ötödik lett, az LMP pedig mindenhol a hatodik helyet szerezte meg.

Listát állító pártok

Fidesz-KDNP
Jobbik
MSZP
Demokr. Koalíció
Együtt-PM
LMP
A Haza nem Eladó
SMS

Pest megye szavazói nagyjából hozták az országos átlagot azzal a különbséggel, hogy az országos eredménnyel szemben a 03. helyen nem az MSZP, hanem a Demokratikus Koalíció végzett, s az MSZP a 4. helyre szorult vissza.

forrás: inforadio.hu

A budakeszi járás eredményei

A legnagyobb részvételi arány hagyományosan Remeteszőlősön volt (53,96%), a második Telki (49,47%), harmadik Budakeszi (46,49%), negyedik Budajenő (46,45%), ötödik Nagykovácsi (43,6%), hatodik Budaörs (39,28%), hetedik Biatorbágy (35,93%), nyolcadik Herceghalom (35,35%), kilencedik Páty (35,13%), tízedik Zsámbék (33%), tizenegyedik Perbál (32,02%) és a legkisebb részvételi aránnyal Tök (31,2%) zárta az európai parlamenti szavazást.

A legnagyobb aránnyal a Fidesz-KDNP Perbálon (63,38%), Tökön (61,49%) és Zsámbékon (59,7%) nyert.

A Jobbik Budajenőn (15,74%) , Zsámbékon és Tökön volt a legsikeresebb. Térségünk hat településén a második helyen végzett.

Az Együtt-PM Telkiben (15,99%), Remeteszőlősön és Nagykovácsiban szerepelt a legjobban, jelentősen jobban, mint amit az országos átlag mutat. Térségünkben öt településen is a második helyen végzett.

Az LMP az országos átlagnak több mint dupláját kapta Herceghalmon (11,93%), ahol a második helyen végzett, valamint Telkiben és Remeteszőlősön.

A Demokratikus Koalíciót Remeteszőlősön (10,67%), Budaörsön és Nagykovácsiban értékelték a legnagyobb arányban.

Az MSZP Budaörsön (8,79%), Pátyon és Herceghalmon őrizte meg leginkább a szavazótáborát.

 

Képviselőink az Európai Parlamentben a következő öt évben

Fidesz-KDNP: Pelczné Gáll Ildikó, Szájer József, Tőkés László, Deutsch Tamás, Gyürk András, Gál Kinga, Schöpflin György, Erdős Norbert, Bocskor Andrea, Deli Andor, Kósa Ádám, Hölvényi György

Jobbik: Morvai krisztina, Balczó Zoltán, Kovács Béla

MSZP: Szanyi Tibor és Újhelyi István

DK: Molnár Csaba és Niedermüller Péter

Együtt-PM: Jávor Benedek

LMP: Meszerics Tamás

Koós Hutás Katalin


Vissza