Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Médiaértés oktatóközpont nyílt a Hűvösvölgyben

Kultúra > Pest megye

2014-05-21


A Bűvösvölgy az első hazai oktató központ, ahol a május 15-i megnyitót követően, szeptembertől élményalapú oktatással sajátíthatják el a 9 és 16 év közötti fiatalok a média értelmezését és használatát segítő új készségeket. Átfogó ismereteket kaphatnak a média előnyös és hátrányos befolyásoló erejéről a Hűvösvölgyi út 95. alatt.

Az évente több ezer diák fogadására készült médiaértés-oktató központ egyedülálló kezdeményezés. A központ életre hívása a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azon felelős elgondolásán nyugszik, hogy a most felnövekvő generációnak útmutatást adjon a globalizált virtuális térben való eligazodáshoz. A különböző médiaműfajok szerint gondosan felépített foglalkozások vezetői a fiatalokat a modern eszközök felelősségtudatos használatára ösztönzik, felhívják figyelmüket az azokban rejlő kiváló ismeretszerzési lehetőségekre, ugyanakkor az ismeretlen veszélyforrásokra is.

A fővárosi Hűvösvölgyben található professzionális eszközparkot a legnagyobb magyar hírközlési és médiaszolgáltatók közreműködésével alakították ki. A példaszerű összefogást követően az NMHH hat téma köré szervezte a foglalkozásokat az újságszerkesztéstől a reklámtrükkökön keresztül a mobilkommunikációig. A sajtóstúdióban megszerkeszthetik saját magazinjukat, megtanulják, mi a hírérték. A híradóteremben megismerkednek a greenboxtechnikával és a hírolvasás, az időjárás-jelentés kulisszatitkaival. A reklámblokkban a Bűvösvölgy saját márkáját, a Csoda-termékcsalád népszerűsítésén keresztül sajátítják el a hatástechnikákat. A rádiós szekcióban egy profi hangstúdiót próbálhatnak ki, és a filmszinkronizálásba is belekóstolhatnak. Az internetes foglalkozáson stratégiai játékok, kvízek mutatják meg, hogy lehet tudatosan és biztonságosan használni a világhálót, illetve az okoseszközöket anélkül, hogy személyes adataikat meggondolatlanul kiszolgáltatnák. A ház június 13-ig tesztüzemben működik, az iskolai nyári szünetben gyermekotthonokból érkező táborozó gyerekcsoportokat is fogad majd.

Az oktatóközpont a pedagógusoknak is nyújt továbbképzési lehetőséget, amelyre az ország minden pontjáról várják majd tanárok jelentkezését. Az akkreditált pedagógusképzési anyagok a Nemzeti Alaptanterv célkitűzéseit szem előtt tartva a következő témákat fedik le: médiaértési alapismeretek; a digitális társadalom kultúrája; a digitális készségek, a digitális biztonság és közbizalom; a tudatos médiafogyasztási szokások kialakítása; a médiakultúra elsajátítása; a tudatos fogyasztói kultúra; valamint a tudatos és felelős állampolgári magatartás.

A Bűvösvölgy média- és hírközlési területen működő partnerei közé tartozik az MTVA, az Index, az Invitel, a Microsoft, a Nokia, az Origo, az RTL Klub, a Telekom, a Telenor, a TV2, a UPC és a Vodafone. Az állami és társadalmi szervezetek közül az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az NMHH Internet Hotline szolgáltatása, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Tévézz okosan! program és a Vizuális Világ Alapítvány nyújt támogatást.

Az NMHH médiaértés-oktató központjába szervezett csoportok jelentkezhetnek majd, további információ a www.buvosvolgy.hu oldalon érhető el.


Vissza