Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Samsung Szupermarathon

Sporthírek > Budakeszi

2006-09-24


2006. október 19-23. - Bécs - Pozsony - Győr - Tata - Budakeszi - Budapest.
Nevezési határidő: 2006. szeptember 30.


A rendezvény ötlete a Bécs-Budapest Világkiállítás közös megrendezéséhez kapcsolódott. A Világkiállítás elmaradt, feledésbe merült, de a versenyt 1990 óta ez ideig 16 alkalommal rendezte meg eredményesen a vállalat. Az első évben 8 országból 308 fő, az elmúlt évben 11 országból 853 fő indult, és a rendezvény európai eseménnyé vált, és szimbolikusan egy határok nélküli Európát jelképez.

A Bécs-Budapest Szupermaraton teljesítése nagyon kemény felkészülést és speciális képességeket igényel. A nőknél kiemelkedett Vass Márta és a német Maria Bak az ultrafutás világklasszisa, akik négy-négy alkalommal győztek, a férfiaknál Bogár János, aki hat, és Vozár Attila, aki három alkalommal diadalmaskodott. Az elmúlt években a lengyel szupermaratonisták részvétele színvonalasabbá tette a versenyt, és közülük Tomasz Chawawko, aki 2003-ban és Jaroslaw Janiczki, aki az elmúlt évben győzött. Az utóbbi években az amatőrök népes tábora mellett a teljes magyar női és férfi hosszútávfutó élmezőny és több neves külföldi csapat indult az oktatási intézmények, a hazai és külföldi fegyveres testületek csapatai mellett. Kerékpáros túra nyolcadik alkalommal, a görkorcsolyások hatodik alkalommal csatlakoztak a Szupermaratonhoz.
A verseny szerepel a Magyar Turizmus Rt. kiemelt idegenforgalmi vonzerővel rendelkező sportrendezvényei között, valamint a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) és az AIMS Nemzetközi Ultrafutó versenynaptárban is. Idén először nem Sopronon, hanem, Pozsonyon keresztül érkeznek Magyarországra a versenyzők.
Az év során több előverseny csatlakozik a Szupermaratonhoz: Ilyen az idén szeptember 23-án rendezett, családi (gyerek-felnőtt páros) futással is kiegészített Maraton Budakeszi (MARABU). Az útvonalba eső tartományok, megyék, városok, települések önkormányzatai hagyományosan segítik a rendezvény lebonyolítását, így Budakeszi is, propagálják a versenyt, csapatokat indítanak, frissítővel várják és biztatják a futókat. A Tata-Budakeszi szakaszgyőztest Budakeszi polgármestere évek óta külön díjazza. A résztvevők szavazatai alapján továbbra is meghirdetik a „Legszimpatikusabb település” versenyt.
Ebben az évben is kiemelt szerepet kap az utolsó napon, a verseny befutóján lebonyolításra kerülő Nemzetközi Félmaraton. Ezen a távon együtt fut a Szupermaraton teljes mezőnye, egyéniek és váltótagok, valamint a Félmaratonra nevezettek egyaránt. Az elmúlt évben jól bevált gyakorlatnak megfelelően Budapesten a Tabánból indulva a Samsung Olimpiai Futófesztivál ebben az évben is több ezer fővel csatlakozik a Szupermaraton és a Félmaraton mezőnyéhez. Így válik a sportfesztivállá szélesedő megmozdulás jó propagandájává az egészséges életmódnak, a sportnak, az atlétikának.


Vissza