Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Közeleg a közhasznú jogállás kérelmezésének határideje

Közélet > Pest megye

2014-05-02


A 2012 elején hatályba lépett új civil törvény szerint azon civil szervezetek, melyek 2012. január 1. előtt közhasznúak voltak, ha megtartanák közhasznúsági besorolásukat, azt újra kell írásban kérvényezniük legkésőbb 2014. május 31-ig. A határidő elmulasztása a minősítés elvesztésével jár, és csak két év múlva lehet újra kérvényezni.

Az "új" közhasznú jogállás megszerzéséhez a civil szervezeteknek 2014. május végéig mindenképpen módosítaniuk kell alapszabályukat/alapító okiratukat. Néhány kisebb, részben szövegezési módosítás mellett a legfontosabb, hogy találjanak olyan, jogszabályban előírt közfeladatot (egyet vagy többet), amelyet a szervezet - közvetlenül vagy közvetve - végez, és amely jogszabályra hivatkozva (konkrét paragrafus és bekezdés szintjén megnevezve), tevékenységét közhasznúnak nevezheti. Fontos, hogy nem célt, hanem konkrét tevékenységet kell megnevezni. A későbbiekben pedig ezen tevékenységek végzéséről kell az éves közhasznúsági jelentésben számot adni.

A módosított alapszabály/alapító okirat mellett be kell nyújtani a törvényszéknek az elmúlt két évre vonatkozó közhasznúsági jelentést is, szintén az új formában (a civil törvényt végrehajtó 305/2011 kormányrendelet mellékletében meghatározott módon), amelyből kiderül, hogy a szervezet megfelel-e az erőforrás-ellátottságot és a társadalmi támogatottságot mutató kétszer három feltétel közül legalább egynek-egynek. Mindezekhez a dokumentumokhoz mellékelni kell a birosag.hu oldalról letölthető “Alapítvány/egyesület változás nyilvántartásba vételi kérelem és a Közhasznú jogállás nyilvántartásba vételi kérelem” című űrlapokat is, megfelelően kitöltve.
 A bírósági nyomtatvány a kitöltési útmutatóval együtt a http://cicpestmegye.hu/index.php/letoeltesek-adatbazisok webcímen elérhető az Alapítvány létrehozása lépésről lépésre című segédanyag, bírósági nyomtatvánnyal és kitöltési útmutatóval együtt.


Vissza