Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Milyen pártlistákra szavazhatunk az EP-választáson?

Közélet > Pest megye

2014-04-24


Kisorsolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) április 22-i ülésén, hogy a május 25-i európai parlamenti (EP-) választáson a pártok listái milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon. Az NVB 11 lista sorrendjét állapította meg, legfeljebb ennyi lista szerepel majd a szavazólapon.

A sorsolás értelmében a listák a következő sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon:
- Magyar Szocialista Párt
- Seres Mária Szövetségesei
- Fidesz-KDNP
- A Haza Nem Eladó Mozgalom párt
- Jobbik Magyarországért Mozgalom
- Lehet Más a Politika
- Együtt-PM
- Jólét és Szabadság Demokrata Közösség
- Modern Magyarország Mozgalom Párt
- Új Magyarország Pár
- Demokratikus Koalíció.

Elképzelhető, hogy a listák száma végül ennél kisebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha az ajánlások ellenőrzésénél kiderül, hogy valamelyik pártnak nincs meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlása.

A választók a pártok neve és logója mellett a lista első öt nevét fogják látni a szavazólapon.

Magyarország 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. A hazai politikai erőviszonyok ismeretében a Fidesz-KDNP listájának első 10-12 helye számít befutónak. Pelczné Gáll Ildikó vezeti a listát. Befutó helyen van még Szájer József, Tőkés László, Deutsch Tamás, Gyürk András, Gál Kinga, Schöpflin György, Erdős Norbert, Bocskor Andrea, Deli Andor, Kósa Ádám, tizenkettedikként pedig Hölvényi György. Õk valóban vállalják is az európai parlamenti  munkát, hiszen eddig is ezt a munkát végezték.

Az MSZP 3-4 képviselőre számíthat: Szanyi Tibor, Ujhelyi István , Veres János a biztos befutó. Gúr Rolandnak és Gurmai Zitának lehet még esélye. Közülük csak Gurmai Zita rendelkezik uniós tapasztalattal. A korábbi mszp-s uniós képviselők még csak nem is szerepelnek a listán.

A Jobbik négy képviselőre számít. A listavezető Morvai Krisztina, Balczó Zoltán új jelölt, Kovács Béla eddig is az unióban dolgozott, s Staudt Gábor szintén új jelölt.

A kisebb pártok olyan húzóneveket írtak fel a listáik elejére, akik biztosan nem mennek az európai parlamentbe. Arra számítanak, hogy a választók nem nevekre, hanem pártokra szavaznak majd. Az Együtt-PM listavezetője Bajnai Gordon, aki nemcsak Brüsszelben, de Budapesten sem akar képviselő lenni. A Demokratikus Koalíció is ebben a módszerben bízik, így listájukban a párt öt vezetője kapott helyet: Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Niedermüller Péter, Kakuk György és Kerék-Bárczy Szabolcs.

Az LMP két mandátumra számít. A lista első öt helyén azok szerepelnek, akik valóban vállalják is a munkát: Meszerics Tamás, Csiba Katalin, Heltai László, Gecsei-Tóth Andrea és Jakabfy Tamás. 

Kapcsolódó cikkünk: Már gyűjthetik az ajánlásokat az európai parlamenti választásra - 2014-04-09


Vissza