Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Egy közösség három évszázados története

Könyvajánló > Biatorbágy

2014-04-14


Március 28-án bemutatták a torbágyi római katolikus egyházközség jubileumi emlékkönyvét. A huszonöt szerző közel négyszáz oldalas munkája az egyházközség 1714-es újraalapításától napjainkig nyújt betekintést Biatorbágy egyik legnagyobb közössége életébe.

A teltházas rendezvényen a jelenlévők megismerhették az emlékkönyv létrejöttének előzményeit, bepillantást nyerhettek tartalmába, valamint sor került a megvalósításban közreműködők méltatására is Bohn István esperes, egyházvezető, Müllner János könyvszerkesztő és Talabér Tibor, az egyházközség pénzügyi bizottságának vezetője részvételével.

Müllner János szerint nem csak a hívők számára és nem „csupán” olvasásra, hanem továbbgondolásra is született ez a mű. A könyvszerkesztőjeként elmondta, hogy a kötet történelmi áttekintést ad az 1714-1948 közötti időszakról, részletesen kitérve a pénzügyekre, bemutatja a településen szolgáló papok életútjait és ismerteti a jelen eseményeit is. A szerkesztő a könyv kéziratában résztvevőket, a kiadvány létrejöttét és közismertté tételét támogatókat egy-egy tiszteletpéldány átadásával név szerint is köszöntötte.

Talabér Tibor, az egyházközség pénzügyi bizottságának vezetője kiemelte: a Canonica Visitatio volt a könyv „hozománya” az egyházközség korábbi pénzügyeinek megismeréséhez. A Canonica Visitatio a megyéspüspök legalább ötévenkénti, az egyházközségeinél tett látogatásának jegyzőkönyve, fontos történelmi forrás, jelen esetben ez a dokumentum az egyházközség 1747-1869 közötti időszakát írja le.

Talebér Tibor kitért arra is, hogy az elmúlt évtizedben mintegy százmillió forintnyi beruházást tudott megvalósítani az egyházközség, többek között a Nemzeti Kulturális Alap és Biatorbágy önkormányzatának támogatásával. Ennek köszönhetően kívülről megújult a templom, a plébánia, restaurálták az oltárt. A következő tervek között pedig a templombelső teljes felújítása szerepel.

Dr. Lehel István, az egyházközség korábbi világi elnöke felszólalásában hangsúlyozta: Müllner János önzetlen kiadványszerkesztői munkája felbecsülhetetlen az értékteremtésben, amelyet ez a kötet is szolgál.
A bemutatón a Szűz Mária Szent Neve Szkóla gyermek énekegyüttes közreműködött, melyet megalakulása óta Szabó Ágnes hittanár, kántor-tanító vezet.

A jubileumi emlékkönyv önköltségi áron, 3000 forintért megvásárolható a plébánián minden kedden 16 és 18 óra között (www.torbagy.hu)

Tóth Anna


Vissza