Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Mozdonyon a 200 éves Gábor Áron

Panoráma > Budakeszi

2014-04-12Több mint száz pályamunka közül Zachar István veszprémi grafikus nyerte a Gábor Áron mozdony ötletpályázatot. Az alkotás a MÁV egyik TRAXX mozdonyát díszíti, s ez a matricázott jármű húzza június 6-án a pünkösdi Történelmi Székely Gyorsot is Csíksomlyóra és Gyimesbükkre is.


A 200 éve született Gábor Áron székelyföldi ágyúöntő, a szabadságharc őrnagya előtt felmatricázott mozdonnyal tiszteleg a MÁV Csoport és a vele közösen ötletpályázatot kiírt Indóház Közlekedési Kiadó. A február közepén meghirdetett nyílt pályázatra március végéig összesen 107 pályamű érkezett be, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri a mozdonyra kerülőt. A nyertes Zachar István alkotása lett; a szervezőktől különdíjat kapott Penke József és Tolnai Gábor.

Zachar István – veszprémi grafikus –, a pályázat nyertese így fogalmaz: „Hatalmas öröm nekem, hogy az én munkámat ítélték a legjobbnak, és az díszítheti a mozdonyt. Szakmailag is megtiszteltetés, ugyanakkor annak is örülök, hogy ez által hozzájárulhatok a határon túli magyarsággal való kapcsolat erősítéséhez.”

Nagy népszerűségnek örvendenek a MÁV évek óta forgalomban lévő, felmatricázott mozdonyai: az Aranycsapat, a Kandó, a Mátyás és a Weöres. A MÁV 5. matricázott mozdonya lesz a „Rézágyú”. A mintegy 100 m2-nyi felületen felmatricázott mozdony május közepén áll forgalomba. A különvonat utasai részt vesznek június 7-én a csíksomlyói búcsún, majd június 8-án Gyimesbükkbe utaznak az ezeréves határra, ahol a Budakeszi Kultúra Alapítvány és adományozói jóvoltából felújított legkeletibb vasúti őrháznál és a Gyimesek legrégebbi római katilikus kápolnájánál folytatódik a kárpát-medencei magyarság legnagyobb zarándoklata.

A vonatra az alábbi linken még lehet jelentkezni.

Koós Hutás Katalin


Vissza