Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kitüntetettek

Közélet > Biatorbágy

2014-04-10


Két biatorbágyi kötődésű személy, a Zsámbékon élő Vizeli Balázs és Bánáti István is állami kitüntetésben részesült március 15-én. Vizeli Balázs a biatorbágyi művészeti iskola tanszakvezető népi hegedű tanára, a nagy múltú Vujicsics együttes tagja. Bánáti István a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium igazgatója.

Vizeli Balázs a biatorbágyi művészeti iskola tanszakvezető népi hegedű tanára, a nagy múltú Vujicsics együttes tagjaként március 14-én Áder János köztársasági elnöktől az együttes tagjaival megosztott Kossuth-díjat vehetett át. A díjátadó ünnepségen tartott köszöntőjében az államfő így fogalmazott: „ki kell mondanunk, hogy egy közösség erejét nemcsak a közös hit, a közös akarat, a közös cél, a közös elszánás és a közös cselekvés jelenti: a jó szóban és a követendő példában rejlő erő legalább ilyen fontos. Mert segítségükkel nem pusztán erőinket adjuk össze, hanem általuk megsokszorozhatjuk teljesítményünket.” A Kossuth-díjat a Kárpát-medencei délszláv népzenei tradíciót közkinccsé formáló, egyedi hangzásvilágot kiérlelő, példaértékű művészi pályafutásuk, valamint a zenei örökség áthagyományozása érdekében végzett sokoldalú tevékenységük elismeréseként nyújtotta át Áder János a Vujicsics Együttes tagjainak: Borbély Mihálynak, Brczán Miroszlávnak, Eredics Áronnak, Eredics Gábornak, Eredics Kálmánnak, Szendrődi Ferencnek és Vizeli Balázsnak.

Bánáti Istvánnak, a Budapest XI. kerületi Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium igazgatójának, lelkiismeretes intézményvezetői munkája elismeréseként Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta. A miniszter a díjazottakat köszöntő beszédében kiemelte: „aki ma kitüntetést kap, tiszteleg 1848-49 hőseinek emléke előtt, hiszen saját korában, saját eszközeivel és saját szakmájában tesz meg mindent hazájának felemelkedéséért.” Bánáti István a Biatorbágyi I. sz. Általános Iskola 1976-ban átadott, új épületében kezdte tanári pályafutását testnevelő tanárként, és a nyolcvanas évek végéig tanított a torbágyi iskolában.

forrás: biatorbagy.hu


Vissza