Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megkezdődött a jelöltállítás

Közélet > Pest megye

2014-04-10


Április 8-án indult a Nemzeti Pedagógus Kar honlapja, ahol a pedagógusok jelöltet állíthatnak a kar legfontosabb döntéshozó szervébe, az országos küldöttgyűlésbe. Kőrösiné dr. Merkl Hilda, az előkészítő bizottság elnöke elmondta, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar az állami és önkormányzati iskolák pedagógusainak önkormányzattal rendelkező köztestülete lesz.

A fővárosi Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban tartott sajtótájékoztatón Ballagó Zoltán, a kar előkészítő bizottságának tagja a szervezet irodájának is otthont adó épületben elmondta: a pedagógusoknak április 16-ig van lehetőségük a jelöltállításra a www.nemzetipedkar.hu honlapon keresztül. Ezután a jelöltek ajánlásainak összegyűjtése következik, április végéig. Ekkor közzéteszik a honlapon a megfelelő ajánlással rendelkező jelöltek listáját, és a kar tagjai május közepén néhány napig választókerületenként leadhatják rájuk a voksukat. Az országot 20 választókerületre osztották: a 19 megyére és a fővárosra - tette hozzá az egri tankerület igazgatója.

Az elektronikus választás előnye, hogy viszonylag gyors lebonyolítást tesz lehetővé - folytatta. A tervek szerint így május végére minden megválasztott jelölt megkapja a megbízólevelét, az oktatásért felelős miniszter pedig június 14-re összehívhatja az országos küldöttgyűlést. Itt a küldöttek megválasztják a kilenctagú elnökséget (az elnököt, az elnökhelyettest és a hét elnökségi tagot). Az országos küldöttgyűlés megalakulását követő három hónapon belül összehívják a területi küldöttgyűléseket is, amelyeken megválasztják a területi elnökséget. Emellett a Ballagó Zoltán által legfontosabbnak nevezett 16 szakmai tagozat is megalakul.

Merkl Hilda, az előkészítő bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok önkormányzattal rendelkező köztestülete lesz. A szervezet elsősorban a pedagógustársadalom szakmai érdekképviseletét látja el, emellett tanácsokkal, javaslatokkal, állásfoglalásokkal látja el a tárcát - mondta. A testület csaknem 150 ezres taglétszáma legitimitást biztosít a karnak, ez pedig garantálja, hogy "valóban jó kezekben lesznek mindazok a kérdések, amelyek a köznevelés és közoktatás területén felmerülnek" - fogalmazott. (MTI)


Vissza