Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A német kitelepítések áldozataira emlékeztek

Múltunk tanúi > Budakeszi

2014-04-07


Március 19-én indult Budakesziről az első vonatszerelvény, amely az elüldözött lakosokat szállította Németországba. A budakeszi svábok minden évben megemlékeznek a magyarországi németek kitelepítéséről. Idén Tarnai Richárd kormánymegbízott mondott beszédet a városháza falán elhelyezett emléktáblánál.

A második világháború után mintegy negyedmillió magyarországi német volt kénytelen elhagyni szülőhelyét. A legtöbb embert, mintegy hatvan ezret, Pest megye területéről hurcoltak el.

Az egybegyűlteket Schrotti János, Budakeszi német önkormányzatának elnöke köszöntötte. Beszédében emlékeztetett: a kitelepítés szó még ma, évtizedek múltán is megborzongatja azokat, akik részesei voltak a kollektív bűnösség ostoba, igaztalan vádjára épülő, gyalázatos állami erőszaknak. De éppen így megérinti azokat is, akik csak szerencsésebb sorsú, vagyis végül itt, otthonukban, szülőföldjükön megmarad szüleik, nagyszüleik elbeszéléséből ismerik ezt a vészterhes korszakot.

Schrotti János, a budakeszi német önkormányzat elnöke

A Budakeszin tartott megemlékezésen Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a gonoszságra nincs magyarázat. „Tudatosítani kell magunkban, hogy a XX. századot végigható gonoszság a második világháborút követően sikertelen országot hagyott hátra, és ezért bűnbakot kerestek, aminek következményeként ártatlan embereknek kellett bűnhődni.” Hozzátette, azért fontosak ezek a megemlékezések, hogy ez még egyszer ne történhessen meg.

Tarnai Richárd, Pest megyei kormánybiztos

A rendezvény végén a résztvevők megkoszorúzták az önkormányzat falán elhelyezett emléktáblát. A megemlékezés a város római katolikus templomában az évek óta hagyományosan megrendezett gyertyafényes, német nyelvű szentmisével folytatódott.

 

Pest Megyei Kormányhivatal/Buda környéki Iránytű

fotók: Pest megyei Kormányhivatal és Budakeszi Tájház


Vissza