Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Sikerült!

Közélet > Biatorbágy

2014-03-27


Október 9-én Svájcban egy orvoscsoport sikeresen végrehajtotta azt a műtétet, amellyel Jablonkai Bendegúz, hatéves biatorbágyi kisfiú életét sikerült megmenteni. A műtét közben derült ki, hogy a beavatkozást nem lehetett volna tovább halasztani. A kisfiú gerincét nehezen műthető helyen egy olyan sejtburjánzás támadta, amely az izomzatának sorvadását okozta.

Csak idő kérdése volt, hogy a folyamat mikor érint életfontosságú szervet.

A sikeres hírverésnek és a kétgyermekes családdal együtt érző számtalan adományozónak köszönhetően szeptember elejére összegyűlt a csupán a műtét árát fedező tizenhatmillió forint. A beavatkozás a teljes gyógyulás lehetőségével kecsegtetett.

A szülők október 9-re kaptak időpontot a svájci orvoscsoporttól. Bendegúz kisöccse, a négyéves Botond fegyelmezetten vállalta, hogy itthon marad a nagyszülőkkel, míg Benit egy messzi országban megpróbálják megszabadítani a nyakában lakó „bacimanóktól”.

Benit reggel kilenckor vitték be a műtőbe és este nyolckor tolták ki onnan. „… hát nem kívánom senkinek ezt az érzést, amikor minden perc hosszú órának tűnik….és van időd gondolkozni, hogy miért is nem jön már?” – írta naplójában az édesanya, Kondor Gyöngyi. „Közben tudtam, hogy soha nem fogom tudni megköszönni annak a sok kedves embernek, aki hozzásegített bennünket, hogy itt lehetünk, s talán végre véget érhet egy rémálom és meggyógyulhat a fiam.”

A műtét jól sikerült. Az orvosok szerint idegi sérülés nem történt és a kisfiú nagyon jól bírta a megpróbáltatásokat. A szülők csak utólag tudták meg, hogy az egyébként jóindulatú daganatot az utolsó pillanatban távolították el.

Benit a műtét utáni vizsgálatok miatt még két napig altatták. A harmadik napon a szülők elégedetten állapíthatták meg, hogy Bendegúznak mozog mindene, s már meg is tud fordulni az ágyban. Pizzát kért, amit az édesapja menten meg is szerzett neki.

Gyógytornász foglalkozott vele, s próbálta rávenni minél több önálló mozgásra.  A járás nehezen ment, egyik nap két lépés, másnap három egy gurulós járókerettel. Bendegúz nehezen értette, miért nem sikerül neki mindazt megtennie, amit korábban már tudott. De keményen dolgozott a siker érdekében: az akarata nem hiányzott hozzá, csak a türelme fogyott el néha.

Az október 20-i varratszedés másnapján fájdalomcsillapítókkal felszerelkezve tizenkét órás autóúttal érkeztek haza. Itthon tornák sorozata következett, és minden napra jutott egy kis eredmény, hol kisebbek, hol nagyobbak. Egyre több ideig tudott ülni. Aztán egyedül ült fel, később már sétálgatott is. A jobb keze is egyre ügyesedett, míg végül egy nap azt kérte: Anya, engedj el!, s bár kissé bizonytalanul, de elindult egyedül.

Jelenleg a Bethesda kórház segíti Bendegúzt a teljes felépülésben. A kisöccsével már egyre gyakrabban birkózásba is keveredő nagyfiú újra óvodába jár, s bár a mozgásának és az izomzatának a fejlesztése még sok gondoskodást igényel, az illetékes szakmai bizottság szerint Bendegúz szellemileg teljesen iskolaérett. Ha a fizikai felépülése továbbra is ilyen öles léptekkel halad előre, az augusztusban hétéves Jablonkai Bendegúz szeptemberben, bizony, iskolába megy!

Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikkünk:
Összegyűlt a pénz a műtétre - 2013-09-07
Összefogás Bendegúzért - 2013-08-10


Vissza