Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Fenntartható Város Budaörs

Gazdasági rovat > Budaörs

2014-03-20


Budaörs lett a Holnap Városáért Díj Fenntartható Város kategóriájának győztese, amelyet Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke adott át Molnár Gábornak, Budaörs alpolgármesterének 2014. március 13-án. A méltatás szerint Budaörs jól kamatoztatta adottságait, amelyet más települések számára is terjeszteni érdemes.

>A Benczúr-házban tartott ünnepélyes díjátadón elhangzott, hogy a Budapest nyugati kapujának tartott város kitűnő példája a fenntartható város komplex, rendszerszintű megközelítésének. A több évtizedes stratégia, az integrált városfejlesztési stratégia alapja a stabil gazdasági és pénzügyi háttér, a dinamikus ipari szolgáltató háttér megteremtése. Ezt főként az ipari parkban tömörülő vállalkozások biztosítják. Stratégiai irányvonal a K+F részarányának a növelése (innováció és szellemi tőke), s így az innovatív vállalkozások bevonzása (pl. Kürt Zrt.). Alacsony a munkanélküliség. A KKV-ékat külön támogatási pályázatokkal segítik. A stabil gazdasági alaphoz pezsgő kulturális élet, széleskörű nevelési és oktatási helyek, szociális hálózat párosul.
Környezeti témában az elvárható önkormányzati feladatokon túl többek között az energiahatékonyság jegyében külön pályázat segíti a panelházak nyílászáró cseréjét. A város csatlakozott egy közép-európai kerékpár programhoz is.

A város tevékenyen részt vesz a szemléletformáló folyamatokban is: természetvédő és környezetvédelmi tájékoztató füzeteket készítenek a lakosoknak és a fiatalabb generáció számára. Nincs jelen és jövő múlt nélkül: megújult pl a Kálvária domb, a Kőhegyi Kápolna. Külön figyelmet szentelnek a megújuló energia használatának: pl. a Kamara erdei óvodánál napelem). Ugyanilyen úton halad a gimnázium, a szakközépiskola fejlesztése is. Folyamatos, rendszeres és eredményes a város érintettjeivel a kommunikáció: eredményes civil rendezvények és fórumok zajlanak. A kulturális értékek tiszteletét jelzi a képző és iparművészek közössége, a zeneiskola, a német kapcsolatok ápolása.

A pályázatokat Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és Takács Júlia, a négy éve indított programban a Holnap Városáért Díj alapítója, a City Hungary ügyvezető igazgatója értékelte az ünnepségen.

A bíráló bizottság tagjai:
Bardóczi Sándor, tájépítész mérnök, a BCE tájépítészeti karának címzetes egyetemi docense
Morgós Katalin, az Anteris Kft. ügyvezető igazgatója (a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara képviseletében)
Dr. Némethy Sándor, a Göteborgi Egyetem docense
Pásztor Erika Katalina, az Építészfórum főszerkesztője
Dr. Pásztor Zsuzsa, a Magyar Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának a delegáltja, szakértője
Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke
Dr. Szűcs Ervin, a Weber Shandwick regionális igazgatója

4 különböző kategóriában lehetett pályázni a Holnap városáért (a fenntartható magyar városokért) Díjra:
a.) A Fenntartható Városért
b.) A Zöld városáért (külön önkormányzatok, külön cégek)
c.) Üzlet a városért
d.) A Művészet, a kultúra, az örökség megőrzéséért


Vissza