Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budaörs befogadó település-díjat kapott

Közélet > Budaörs

2014-03-14


Befogadni annyit jelent, mint esélyt adni másoknak arra, hogy a társadalom értékes, öntudatos, magukról gondoskodni tudó polgáraivá válhassanak - hangoztatta az Országgyűlés elnöke, amikor tegnap a Parlamentben átadta a Befogadó magyar település díjakat.

Kövér ászló, az Országgyűlés elnöke a közösség szempontjából pazarlásnak mondta, ha a fogyatékossággal élő emberek nem kapják meg a szükséges támogatásokat ahhoz, hogy képzett, értékes, adott esetben pótolhatatlan munkát végző, jól kereső polgárokká válhassanak. Szavai szerint a fogyatékossággal élők számára alapított ösztöndíjak fontos küldetést teljesítenek, mert új lehetőséget teremtenek nem csak azoknak, akik kapják, hanem a közösség minden tagja számára.

Idén Tapolca, Budaörs és Dunakeszi vezetői vehették át az Országgyűlés elnökétől - a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa által alapított - a Befogadó magyar település díjat, melyet évente azok a helységek kaphatják, amelyek "sokat tettek a fogyatékossággal élő emberek integrációjáért, és elhivatottak az esélyegyenlőség megteremtése felé".

Budaörs önkormányzatának közleménye szerint a város többek között az akadálymentesítés terén elért eredményeivel, és a fogyatékkal élők szervezeteinek anyagi és szakmai támogatásával vívta ki az elismerést.

Budaörsön három civil szervezet támogatja és segíti a fogyatékkal élők helyzetét, melyek szoros kapcsolatban állnak az önkormányzattal: a civil szervezetek költségvetési támogatásban részesülnek, ezen felül a város irodával, infrastruktúrával, szolgáltatásokkal, közvetett és közvetlen támogatásokkal, támogató szolgálat fenntartásával segíti a fogyatékkal élőket és szervezeteket. Az elmúlt években megvalósult a városháza és a közintézmények többségének akadálymentesítése. A városban sok helyen jól láthatók a mozgássérültek számára fenntartott parkolók. A fogyatékossággal élők rendezvényein a polgármester és a város vezetése rendszeresen személyesen van jelen, a város anyagi és technikai segítséggel támogatja ezen rendezvényeket.

Kövér László házelnök Török Istvánnal, Budaörs alpolgármesterével koccint (Fotó MTI/Soós Lajos)

A rendezvényen külön köszönetet mondtak Tapolca önkormányzatának, amely az országban elsőként biztosított lakást fogyatékossággal élő fiataloknak arra, hogy - kis segítséggel - önálló életet élhessenek. Császár László polgármester az MTI-nek elmondta, még 2012-ben adták át a háromszobás belvárosi lakást három fogyatékossággal élő fiatalember számára, akik korábban egy szomszédos település szociális intézményben laktak. Jelezte, a fiatalok azóta beilleszkedtek, dolgoznak, eltartják magukat, bevásárolnak, és egymást segítve élnek, de persze szükség esetén mindig számíthatnak külső segítségre. Közölte azt is, várhatóan még az idén megkezdik egy újabb befogadó lakás előkészítését, felújítását is Tapolcán, és ebben a programban már állami forrásokra is számíthatnak.

A parlamenti rendezvényen adták át az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége által 2003-ban alapított Göllesz Viktor ösztöndíjakat is. Az ösztöndíj célja a tehetséges értelmi fogyatékossággal élő fiatalok támogatása, közösségi tevékenységük és beilleszkedésük elősegítése. Az idei díjat több kategóriában osztották ki, ösztöndíjat kapott Kordik Tamás (művészet kategória), Mezsgyán Klaudia (tanulás), Nyári Márió (önérvényesítés), Sipos Csaba (munka), Vadász György olimpikon (sport). Az indoklás szerint az ösztöndíj nyertesei egytől egyig olyan emberek, akik kitartásukkal és elkötelezettségükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a munka, a tanulás, a sport vagy a művészet világában, emellett életükkel hozzájárulnak a fogyatékossággal élő emberekről alkotott pozitív társadalmi kép megerősítéséhez.

Forrás: MTI/Iránytű


Vissza