Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Bontják az egykori Ipari Minisztériumot

Gazdasági rovat > Pest megye

2014-03-13


Ma Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter,Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere szimbolikus közreműködésével megkezdődött a Margit körúti épület bontása. A környék számára ezzel fontos szélcsatorna nyílik a Duna felé. Útlezárásra egyelőre nem lesz.

A bontást a Swietelsky végzi. Halmai Zoltán, a beruházást végző Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy először kibontják a homlokzatból az alumínium függönyfalakat, a belső nyílászárókat és az elektromos vezetékeket. Az épület mögött már ott állnak a szelektív gyűjtő konténerek. Amikor már csak a csupasz vasbeton szerkezet marad, akkor azt egy speciális harapó géppel bontják el. A vasbetont nem a helyszínen darálják össze, hanem a lerakóhelyen - tette hozzá az ügyvezető.

A bontás júniusi befejezése után még két használaton kívüli épület marad a területen, ahol közparkot alakítanak ki. Mint Varga Mihály korábban elmondta, a volt gyári csarnok és az úgynevezett melegpörgető épületének hasznosítására sok jó megoldás érkezett a Széllkapu ötletpályázatra, és az építészek ezekről még nem döntöttek.

A Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. 2014 januárjában írt ki ötletpályázatot a Margit körút, Kis Rókus utca, Fény utca és a Mammut II. bevásárlóközpont által határolt terület rehabilitációjára. A lebontás előtt álló épület helyén létesítendő közpark funkcióira vonatkozó elképzeléseit bárki beküldhette, a civilek és az építészek külön kategóriában versenyeztek.

A kiírásra több mint 200 pályamű érkezett a február 24-i határidőig, amelyből 23-at díjazott a zsűri. Incze Zsolt, a Millenáris park vezetője a díjátadón úgy fogalmazott: "a legjobb pályázatokból összeállított, lehető legszélesebb merítést próbáljuk továbbgondolásra javasolni a későbbi építészeti tervpályázat kiírásakor".

(forrás: MTI)


Vissza