Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Vannak még elképzeléseim...

Közélet > Perbál

2014-03-10


"Elindult egy folyamat, ami sok vonatkozásban megváltoztatta a falunk arculatát... De azért nem vagyok elégedett, vannak még elképzeléseim, melyekkel hasznára lehet a településnek." Varga Lászlóval, Perbál polgármesterével Tóth Anna beszélgetett.

Varga Lászlóval, Perbál polgármesterével az idei költségvetésről, a település adósságának állami átvállalásáról, a küszöbön álló fejlesztésekről beszélgettünk, és arról is kérdeztük, indul-e az idei önkormányzati választásokon polgármesterjelöltként.

Mekkora költségvetéssel kezdte a falu 2014-et?
- Perbál idei költségvetésének főösszege nagyobb, mint az elmúlt két évben: mintegy 540 millió forint. Az ún. alapköltségvetés, amelyből – többek között - a működtetést, a kötelező feladatok ellátását, a közigazgatást finanszírozzuk, az közel 300 millió forint. Ehhez jönnek még a már megvalósult, de pénzügyileg le nem zárt, illetve az elnyert és folyamatban lévő pályázati beruházások összegei, valamint néhány kisebb saját erőből megoldott fejlesztés is.

Milyen fejlesztéseket tervez idén az önkormányzat?
-  A sportpályán található öltözők komplett felújítása még jelenleg is zajlik; ez magában foglalja többek között az épület hőszigetelését, új gépészetének kialakítását. Önkormányzatunk a tavalyi év második felében indult egy belügyminisztériumi pályázaton, melyet decemberben bíráltak el. Az itt elnyert összegből újítjuk fel a focipálya melletti járdaszakaszt, cseréljük a pálya kerítését, s megoldjuk a vízelvezetést is. Néhány kisebb utca a csapadékvíz elvezetésének megoldása mellett szilárd burkolatot kap. A munkálatok napokon belül elindulnak.
A lovardához közeli, egykori Szent Vendel kápolna újjáépítése és környezetének rendezése is az idei terveink között a költségvetésünkben szerepel.
A település iparterületén még vannak önkormányzati telkek, amelyeket ha sikerül járművel megközelíthetővé tenni, meg tudjuk oldani a hasznosításukat, növelve ezzel a bevételeinket. Tervezzük még a ravatalozó és környékének megszépítését és a Dózsa utcai buszmegállók és környezetük rendezését. És mindenre pályázunk, ami ésszerű, megtakarítást eredményez és növeli polgáraink komfortérzetét.

- Perbált mennyiben érintette az önkormányzatok adósságkonszolidációja?
- Perbál adósságkonszolidációja az első ütemben, még 2012-ben lezajlott, mivel az ötezer fő alatti települések közé tartozunk. Az állam által átvállalt 179 millió forintos adósságunk nagyrészét az európai uniós pályázatok önerejéhez a Magyar Fejlesztési Bank 155 milliós kamattámogatott hitele tette ki. Uniós pályázatokból megújult a faluközpont, az óvoda, az iskola egyik épülete és a polgármesteri hivatal. Működésünk finanszírozására további huszonötmillió forint folyószámlahitelt is felvettünk, amitől a kormányzatnak köszönhetően szintén mentesültünk. 

- Nemrégiben tragikus hirtelenséggel elhunyt a szomszédos Tinnye polgármestere, dr. Bak Ferenc. Volt-e valamilyen együttműködés a két település között?
- Korábban, amikor még egy kistérségi társuláshoz tartoztunk, az üléseken gyakran találkoztunk. Később Perbált a közlekedési, közigazgatási szempontok másfelé integrálják, így szorosabb munkakapcsolat nem alakult ki. Az a tény mindenestre sokatmondó, hogy Dr. Bak Ferencet a rendszerváltást követően hatszor választották Tinnye első emberének. Ezúton is szeretném részvétemet kifejezni a gyászoló családnak és Tinnye polgárainak.

És Ön, megméretteti-e magát újra polgármesterként az őszi önkormányzati választásokon?
- Igen. Úgy gondolom, hogy polgármesteri tevékenységem alatt elindult egy folyamat, ami sok vonatkozásban megváltoztatta a falunk arculatát, sok elismerést kapunk ezen a téren. De azért nem vagyok maradéktalanul elégedett, vannak még elképzeléseim, melyekkel hasznára lehet a településnek. Polgármesteri pályafutásomra visszatekintve, az első években „elhelyeztem magamat a pályán”, megismerve az igényeket és a lehetőségeket. Ezek tükrében kezdtünk pályázni. Aztán a ciklus második felében már jöttek a komolyabb eredmények is: a Fő tér, a Fő utca újjáépítése, az óvoda bővítése, az iskola egyik épületének felújítása, hogy csak néhány jelentősebb projektet említsek... Ebben a ciklusban a működőképesség megőrzése volt a cél, de a jelentős átalakulások mellett is tudtunk fejleszteni. Jelenleg is folyamatban vannak olyan dolgok, amelyeket szeretnék végigvinni.

Tóth Anna


Vissza