Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Átadták az inkubátorház első ütemét Nagykovácsiban

Gazdasági rovat > Nagykovácsi

2014-02-25


Szlovák-magyar együttműködéssel kialakított inkubátorházat adott át Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár Nagykovácsiban A 220 millió forintos beruházás újabb épülettel folytatódik, s a helyi vállalkozásokat segítő teljes projekt a nyár végére fejeződik be.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a helyi igényeket fel kell karolni, és ezeket a kezdeményezéseket az Európai Unió is támogatja. Fontosnak tartotta azt is, hogy az önkormányzat elő tudta teremteni az önrészt.

Szűcs Lajos, a Pest megyei közgyűlés elnöke a központi régió fontosságát emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a magyar vállalkozások fele itt működik, és a most kezdődött, 2020-ig tartó új uniós költségvetési időszakban várható támogatás 10 százaléka jut ebbe a régióba.

A rendezvényen részt vett Csenger-Zalán Zsolt, Pest megye 2. választókerületének országgyűlési képviselője, Kiss Attila, Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott kabinetfőnöke és Varga Katerina, a projektvezető szlovákiai válllakozás, az Inkubator Komarno képviselője is.

A két épületből álló projekt 220 millió forintba kerül, ebből 190 millió forint volt az uniós támogatás - mutatta be a finanszírozást Horváth Ádám projektmenedzser. Az új intézmény gazdasági szolgáltatást nyújt a helyi vállalkozóknak. A szlovák partner, az Inkubátor Komarno energetikai tanácsadást nyújt, míg a nagykovácsi önkormányzat ahhoz járul hozzá, hogy a helybeli vállalkozók partnert találjanak Szlovákiában. Az inkubátorház Nagykovácsi több mint százéves egykori iskolájának felújításával jött létre, 373 négyzetméteren. Az önkormányzat megvásárolta a szomszéd telket is, ahol nyár közepére építik fel a projekt másik részét, a 281 négyzetméteres irodaépületet. A két épületben bérelhető helyiségek lesznek beköltözni kívánó vállalkozások számára, ezen kívül a helyi vállalkozók rendezvényeikre is iglnybe vehetik a közösségi helyiségeket.

Györgyi Kálmán főépítész tájékoztatása szerint az idők során életveszélyessé vált épület tetejét a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal pénzügyi támogatásával  tudták kijavítani 2000-ben, majd 2001-ben helyi adományoknak és a helyi vállalkozóknak köszönhetően az összes utcafronti ablakot kicserélték. 2005-ben készültek el az ADI Studio tervei az épületkomplexumra, amelyből 2006-ban a keleti szárny, a nagykovácsi könyvtárnak otthont adó épületrész készült el.

Bencsik Mónika független polgármester a racionalitáson túllépő, gazdag gondolati, hangulati és érzelmi tartalmat hordozó jelképnek nevezte Nagykovácsi emblematikus épületét. Olyan értéknek, amelyhez az ésszerűségen és a mérnöki racionalizáláson túl is ragaszkodik a nagykovácsi közösség, melyet ha sikerül megmenteni, fel lehet tölteni a kornak megfelelő, új tartalommal. Az épület így egy határokon átívelő, magyar-szlovákiai együttműködés keretében a helyi vállalkozások segítését felvállaló inkubátorházként újul meg, európai uniós forrásból, amely reményeik szerint a Hangya Szövetkezet bölcsője lesz Nagykovácsiban, segítséget nyújtva abban a törekvésükben is, hogy a környező kis gyümölcsösöket piacképes termelésre állítsák át.

A polgármester köszönetet mondott az inkubátorház most átadott ütemének megvalósításában kulcsszerepet játszóknak, így
-  Györgyi Zoltánnak, Nagykovácsi főépítészének
-  az ADI Studio vezető tervezőinek, Miklós Balázsnak és Kádár Bálintnak, valamint Mészáros Ábel és Riedel Miklós tervezőknek
-  a kivitelező Cnfektor Kft-nek, Holman Attila ügyvezetőnek
-  a műszaki ellenőr Alterra Zrt-nek, Romhányi Péter vezérigazgatónak
-  a képviselőtársaknak az időben megszületett szükséges döntésekért
-  Bárdos Iván képviselőnek, aki az együttműködésben a hivatal munkáját segítette
-  Szabó Bernadett pályázati referensnek
-  Pappné Molnár Afroditénak a pénzügyek kezeléséért
-  Páva Józsefné településmérnöknek, a Műszaki osztály munkatársának
és az Öregiskola dolgozóinak.

Koós Hutás Katalin


Vissza