Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Egységes uniós rendszert tesztelnek a betegbiztonságért

Gazdasági rovat > Pest megye

2014-02-24


Tíz egészségügyi intézményben indult annak az európai uniós projektnek a tesztidőszaka, amely a János kórházat, a Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetet, a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjét és a II. Kapás utcai rendelőt is érinti.

A projekt a betegellátás biztonságának erősítését szolgálja a mindennapi működés javításával, a kórházak, szakrendelők és gyógyszertárak napi feladatainak elvégzéséhez nyújtott segítséggel - mondta Belicza Éva, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szakértője kedden Budapesten.

A betegellátók akkreditációja a biztonságos betegellátásért (Bella) alcímű viselő program bemutató sajtótájékoztatóján kiemelte, a kiváló szaktudás, a jó műszerezettség és a legjobb gyógyszerek mellett is veszélyes helyzeteket teremt a szabályozatlan ellátás, megnő a tévedések lehetősége, és ez kihat a betegekre. A rendszer a betegellátási tevékenység olyan alapvető folyamatait szabályozza majd, mint a beteg felvétele, átadása, az ismert biztonsági kockázatok kezelése, a gyógyszerelés rendje, a betegjogok érvényesülése.
     Belicza Éva hangsúlyozta, Magyarországon a betegellátás biztonságának erősítése érdekében most először indul átfogó program kifejezetten a betegellátásban közvetlenül részt vevő szervezeti egységekre vonatkozóan, amely hosszú évek munkájának eredménye.

     A 950 millió forintos uniós támogatással megvalósuló program 2012 decemberében indult, zárása idén novemberben lesz, januárban kezdődött a tesztidőszak. A rendszer tesztidőszakában a betegek visszajelzését is várják.
   
A rendszerhez csatlakozni nem lesz kötelező, de a programban részt vevő tíz intézménynek alkalmaznia kell a programot. Az uniós projektben jelenleg hét kórház és három járóbeteg-szakellátó vesz részt: a Heim Pál és a Bethesda Gyermekkórház, a Jahn Ferenc Dél-Pesti, a Szent János kórház, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet és a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje, valamint a II. kerületi Kapás utcai rendelő, a terézvárosi szakrendelő és egy XVI. kerületi szakrendelő.
    A tíz intézményt abból a huszonegyből választották ki, amelyek pályáztak a tesztidőszakra, a program értékelése is közösen zajlik majd a szolgáltatókkal.


Vissza