Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Február 18-tól hatályos a transzzsírsav-rendelet

Életmód > Pest megye

2014-02-18


Február 18-ától hatályos az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozó rendelet, melynek értelmében tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

Az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz.
 
A rendelet tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak.
 
Jellemzően a csokibevonóval készült termékek, a szaloncukrok és a cukrászsütemények azok, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak transzzsírsavat.

Az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsav mennyiségét.
 
A Magyar Közlönyben novemberben megjelent rendelet szerint a jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként a fogyasztónak szánnak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.


Vissza