Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kormányablak nyílt Budaörsön

Közélet > Budaörs

2014-02-17


A Pest Megyei Kormány-hivatalnak a héten már hat kormányablaka lesz: Cegléd és Érd után Vecsésen, Százhalombattán, Budaörsön és holnaptól Vácon. Cikkünkből kiderül, melyek azok az ügykörök, amelyek a kormányablakokban, köztük a budaörsi okmányiroda épületében, ugyanazon a helyen intézhetők.

Ünnepélyes keretek között, de zavartalan ügyfélfogadás mellett adta át a felújított kormányablakot február 14-én Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízottal és Csenger-Zalán Zsolttal, a térség országgyűlési képviselőjével a budaörsi városházán.

Tarnai Richárd arra emlékeztetett, az egyes ügyintézések színvonalának értékelésénél nincs lehetőség „pótvizsgára”, az ügyeit intézni kívánó állampolgár ugyanis ritkán látogat el a kormányablakba, és az ott szerzett tapasztalatai sokszor évekre meghatározzák véleményét a közigazgatás állapotáról. A kormánymegbízott hozzátette, a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a munkatársak kedvességét, az ügyintézés gyorsaságát, összességében pedig a közigazgatás színvonalának javulását értékelik az állampolgárok, közel 10%-kal nőtt azok száma, akiknek a változások megelégedésükre szolgálnak.


 Tarnai Richárd, Szabó Erika és Csenger-Zalán Zsolt

Szabó Erika államtitkár úgy fogalmazott, a közigazgatásban az ügyfél a legfontosabb. „Ez az elmúlt évtizedekben nem így volt, így ezen a téren a kormányzat alapvető változásokat akart” – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, ehhez az állam és az állampolgár közti bizalmi viszony helyreállítására volt szükség. „Az a célunk, hogy az embereknek elég legyen a közigazgatásról csak annyit tudniuk, hol van a lakóhelyükhöz legközelebb eső kormányablak.”

Csenger-Zalán Zsolt örömének adott hangot, hogy csakúgy, ahogyan eddig is, a budaörsiek gyorsan és lakóhelyükhöz közel tudják intézni az állammal kapcsolatos ügyeiket.

„Ahhoz, hogy a kormányablakokban mindent gyorsan el lehessen intézni, szükséges volt az informatikai rendszer egész közigazgatás rendszerébe való integrálására – mutatta be a kormányablakok technikai hátterét Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának vezetője.

***

Kormányablakok Pest megyében

A kormányablakok  ügyfélbarát nyitva tartással, munkanapokon 8 és 20 óra között várják az ügyeiket intézni kívánó állampolgárokat, ahol egy helyen, több ügyben is kezdeményezhetnek majd eljárást az ügyfelek anélkül, hogy több hatóságot meg kellene keresniük.

A Pest Megyei Kormányhivatalnak hamarosan hat kormányablaka lesz. Érden, Cegléden változatlanul az eddigi szolgáltatásokat nyújtják a kormányablakok, a fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló 288/2010. (XII. 21.) Korm. rendeletben foglaltaknak megfelelően.

Az új, „második generációs kormányablakok” a kormányablakokról szóló 515/2013. (XII. 30.) Korm. rendeletben meghatározott ügykörök alapján működnek, a következő helyszíneken:

-  Vecsés (Fő u. 246-248.) – kormányablakos ügykörök, bővítve az okmányirodai feladatokkal - (Átadás: 2014. 02.07.)
-  Százhalombatta (Szent István tér 5.) – kormányablakos ügykörök, bővítve az okmányirodai feladatokkal - (Átadás: 2014. 02.10.)
-  Budaörs (Szabadság út 134.) – kormányablakos ügykörök, bővítve az okmányirodai feladatokkal - (Átadás: 2014. 02.14.)
-  Vác (Dr. Csányi László krt. 16.) – kormányablakos ügykörök, bővítve az okmányirodai feladatokkal - (Átadás: 2014. 02.18.)

Az "első generációs" kormányablakok ügykörei
(Érd, Cegléd)

A "második generációs" kormányablakok ügykörei
(Vecsés, Százhalombatta, Budaörs, Vác)

forrás: Pest Megyei Kormányhivatal 


Vissza