Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Könyvszépségverseny Perbálon

Kultúra > Perbál

2014-02-13


Második alkalommal szervezi meg Magyarországon február 14-én a Magyar Gyermekirodalmi Intézet és a Csodaceruza magazin iskolák, könyvtárak, önkormányzatok és különböző szervezetek összefogásával a Nemzetközi könyvajándék napot az olvasás népszerűsítésére.

A világ több országában zajló Adj egy könyvet elnevezésű felhívás célja, hogy minél több gyerek kapjon ajándékba használt vagy új könyvet - írta a Magyar Gyermekirodalmi Intézet az MTI-hez eljuttatott közleményében. A szervezet felhívásához számos iskola és könyvtár kapcsolódott. Az adonyi Közösségi és Kulturális Központ és Könyvtár könyvgyűjtést kezdeményezett Adony testvérvárosa, Szilágycseh diákjai részére, ezenkívül könyvcsereberét, felolvasást, irodalmi játékot is szerveznek az iskolásoknak. Szentendrén a felső tagozatos gyerekek "könyves" farsangi jelmezbe öltöznek, a perbáli Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskolában könyvszépségversenyt és könyvbörzét, illetve játékos olvasási versenyt szerveznek. Budapest XII. kerületében az óvodásokhoz juttatnak el irodalmi kiadványokat, a XI. kerület pedig a Kelet kávézóban várja egész nap könyvcsereberére az érdeklődőket.

A Pagony Kiadó nemrég alakult ifjúsági kiadója, a Tilos az Á Könyvek a kamaszok körében sikeres köteteket helyez el fővárosi általános iskolák, gimnáziumok környékén, kerítéseken, lépcsőkön vagy akár a bejáratoknál. A Magyar Gyermekirodalmi Intézet könyvgyűjtést is indított, amelynek eredményeképpen több mint 1000 kiadvány gyűlt össze határon túli magyar gyermekek számára.

A programhoz több író csatlakozott: Bosnyák Viktória ifjúsági író Facebook-oldalán várja játékra rajongóit, Tasnádi István drámaíró pedig Miskolcra látogat, ahol az Időfutár című könyvet mutatja be olvasóinak könyvajándékok kíséretében.  

Az esemény nemzetközi plakátját Máray Mariann illusztrátor készítette. (MTI)


Vissza