Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Rejtélyes csontváz Pátyon

Múltunk tanúi > Páty

2014-02-03


A Kossuth Lajos utca 145. szám alatti ingatlan kertjéből a csatornázási földmunka közben egy teljesen ép női csontváz került elő január 15-én. Nyolcvan centiméter mélyen az ásó keményen koppant. Lassan kirajzolódott egy keskeny koponya, teljesen ép fogazattal. A testet ruházat és koporsó nélkül temethették el.

A munkálatokkal leálltak, értesítették a helyi körzeti megbízottat, majd a Budaörsi Rendőrkapitányságot is. A helyszínelők a helyszínt hermetikusan lezárták, majd több órás munka eredményeként megállapították, hogy egy 160 cm magas, vékony testalkatú, keskeny koponyacsontú, teljesen ép csontozatú, női maradványt találtak. Kora egyelőre nem ismert,  a halál időpontja 100-150 évvel ezelőttre tehető, de egyelőre ez is csak feltételezés. A testet koporsó és ruha nélkül temették el, a felszíntől 80 cm mélyre. A Budaörsi Rendőrkapitányság szakértői február végére ígérték azt a vizsgálati eredményt, amiből megtudhatjuk az emberi maradvány életkorát, a betegségeit, a halál időpontját és vélhető körülményeit is. A nyomozás közigazgatási eljárás keretében folyik.

Vajon ki lehet az ismeretlen nő?

Áttanulmányozva az 1865-ös falutérképet, az ingatlan jelenlegi helyén temető, kripta nem volt, lakóház, kimért telekkel viszont igen. A jelenlegi hosszú parasztház első felét 1971-ben építették, a hátsó rész kb. 120 éves. A közeli temetőkápolna a skót bencések telki apátságáé volt. Mivel több tulajdonnal rendelkeztek Pátyon, mint a mai Nagypince is, az sem kizárható, hogy ők használták temetőnek. Erre azonban utalás sehol nem található. Az esemény kapcsán a szomszédok jelezték, hogy ők már korábban találtak csontmaradványokat. Mivel nagy alapterületű, mezőgazdasági művelés alatt álló kertek vannak a környéken, valószínűsíthető, hogy a csontokat észrevétlenül vagy tudatosan beszántották. A csontok helyétől a jelenlegi temető úgy 500 méterre van, tehát a test elszállítása nem okozhatott volna nagy terhet. Kérdés, hogy miért temették koporsó és ruha nélkül? Az ép csontozaton első megtekintésre külső  sérelmi  nyomok nem találhatóak, de majd  az izotópos vizsgálatok  kiderítik. A csontok narancssárga színűek. Hogy miért? Erre is a későbbiekben kapunk választ.

hájas


Vissza