Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ma kezdődik a főutca felújítása Budakeszin

Gazdasági rovat > Budakeszi

2014-02-17


Február 17-én kezdődik, s április 15-ig befejeződik a Magyar Közút beruházása, a budakeszi főutca újraaszfaltozása, s márciustól a forgalmi rend változása is várható a forgalomtechnikai koncepció felülvizsgálata miatt. Ötletek a 4-es metró eléréshez Budakesziről, átszállás nélkül.


A buszmegállókkal kezdenek (Fotó olvasónk)

A január 29-én a budakeszi művelődési házban rendezett közlekedési fórumon a főutca újraaszfaltozását és a forgalomtechnikai felülvizsgálat témakörét vitathatták meg az érdeklődő lakosok az illetékes szervezetek és az önkormányzat képviselőivel. A főutca felújításáról Pásztor Zoltán, a kezelő és megrendelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest megyei igazgatója és Bata Péter, a kivitelező STRABAG felelős művezetője számolt be. A fórumon elhangzott legfontosabb információkat Ohr Alajos, Budakeszi városüzemeltetési és közlekedési tanácsnoka foglalta össze lapunknak.

A budakeszi főutca újraaszfaltozása

 A beruházás februárban kezdődik és a budapesti közigazgatási határtól a budaörsi kereszteződésig terjed. Elsőként a főutcai buszmegállók öbleit építik újjá oly módon, hogy 55 cm mélyen felszedik az alapot és újraépítik 15 cm sóderágy, 20 cm beton-szigetelő réteg és 20 cm bazaltbeton rétegezésével. Az új megoldással remélhetőleg hosszabb ideig nem süllyed meg a buszok kerekei alatt az úttest.

Ideiglenes buszmegállókat a mostani megállók közelében megfelelően kitáblázva jelölnek ki, de a forgalmat nehezíti majd, hogy a buszok nem az öblökben, hanem a forgalmi sávokban állnak meg az utasok le- és felszállása idejére.

Az aszfaltot a főutca teljes szélességében kicserélik: 9 cm mélyen felkaparják a felső réteget, majd 5 cm kötő- és 4 cm kopóréteg kerül vissza, s a közmű-fedlapok rendezése és a burkolatfestés is megtörténik. A marást, amely egyszerre többnyire 30-40 méret érint, napközben, de a csúcsforgalmi időszak, azaz fél kilenc után végzik. Az egyszerre több száz métert is érintő aszfaltozási munkákat 20 és 6 óra között, azaz éjszaka igyekeznek megoldani. Elterelésekre nem, csupán forgalmi akadályokra kell számítani ezekben az időszakokban. A felújításból kimaradnak az Erkel és a Kossuth utcai kereszteződések nemrég felújított szakaszai.

Az önkormányzat saját keretéből tízmillió forinttal száll be a beruházásba, amelyből a legégetőbb pontokon a szegélykövek cseréjét tervezi.

Forgalomtechnikai felülvizsgálat

A Budakeszi teljes területét érintő felülvizsgálatot végző TANDEM Kft. képviseletében Pej Kálmán ismertette az önkormányzattal már két egyeztetésen átesett tanulmány részleteit. Az utakra, a kerékpárutakra és a közösségi közlekedésre is kiterjedő összeállítást a fórumon a lakossággal is megvitatták. Az új szempontok figyelembe vételével elkészített újabb javaslatról várhatóan a márciusi ülésén dönthet a képviselő-testület.

A tanulmány érdekes megállapításai közé tartozik, hogy a budakesziek régóta vágyott körforgalmai közül egyiket sem javasolja: a Himnusz-szobornál és az Erkel utcánál elsősorban a terep erős lejtése miatt. A Temető utcánál a körforgalom lefoglalná a református templom előtti közösségi tér szinte teljes területét. A budaörsi úti kereszteződésben pedig a vízelvezető árkok teljes lefedése és a pátyi útról érkező kisebb forgalom becsatlakozási nehézsége nyomott leginkább a latban.

A tanulmány nem támogatja az Erkel-Márity tengely elkerülő út funkcióját, pedig a Telki felől érkezők szívesen használják erre a célra. A Fenyő utca kétirányúsítását és a Meggyes utcával együtt az elkerülő út funkciót viszont igen. A Zichy Péter utcában az áthaladó forgalmat megszüntetnék: középen lezárva az utat, csak a két ellentétes végén lehetne behajtani.

A közlekedési koncepcióterv részletei megtekinthetők a budakeszi önkormányzat honlapján.

Új lehetőségek a tömegközlekedésben

A 4-es metró előnyben részesítése érdekében jelentős átalakulásom megy át Budaörs és Törökbálint közösségi közlekedése. Budakeszi számára a metró elérése átszállás nélkül megoldható lenne, ha

- a jelenleg Budakesziről Budaörsig közlekedő 779-es Volánbusz útvonalát a metróig meghosszabbítanák.

- a jelenleg csak a Tetrapackig közlekedő 188E járat csúcsidőben Budakesziig is eljöhetne

- a 22-es busz a Széll Kálmán tértől nem csak a budakeszi Tescoig, de a 4-es metróig is közlekedhetne

- a 240-es busz végállomása Budaörs helyett Budakeszi is lehetne.

Koós Hutás Katalin


Vissza