Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budajenőről indult az Együtt szaval a nemzet

Kultúra > Budajenő

2014-01-22


Idén, a 25. Magyar Kultúra Napján az Együtt szaval a nemzet program keretében január 22-én 10 órakor a Youtube-ra élőben bejelentkezve a világ valamennyi magyar nyelvű általános és középiskolája egyszerre szavalhatta a magyar nemzeti himnuszt Jordán Tamás színművész irányításával.

Szőcs Géza kormánybiztos egy nemzeti összetartozást erősítő, új kezdeményezése keretében a világ tizenötezer magyar iskolájából mintegy százezer diák Himnusz-szavalatát a Budajenői Általános Iskola indította Jordán Tamás vezetésével. A világ más részeiről csatlakozó iskolák szavalatai is követhetőek voltak Erdélyben a Felvidéken éppen úgy, mint Amerikában vagy Ausztráliában. Az eseményt a Magyar Televízió több helyszínről közvetítette.

Január 22-én valamennyi helyszínen rögzítették és a YouTube csatornán visszanézhetővé teszik a szavalatokat. A Magyar Kultúra Napjától április 11-ig, a Magyar Költészet Napjáig az iskoláknak további szavalatokat is feltölthetnek, melyek közül a legnézettebb és a legnagyobb tetszést kiváltó szavalatok iskolái jutalmakat kapnak. A díjakat a Magyar Költészet Napján adják át.

Január 22-én huszonöt éve emlékezünk arra, hogy  Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz végleges szövegét. A program jövőre folytatódik. (Iránytű)


Vissza