Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Járatokat szerveznek át a 4-es metró miatt

Gazdasági rovat > Budaörs

2014-01-14


Nagyszabású forgalom-átszervezést hajt végre a BKK, mely tíz fővárosi kerületben, Budaörsön és Törökbálinton 40 autóbusz, 4 villamos és 3 troli útvonalát érinti annak érdekében, hogy a 4-es metró használatát ösztönözzék. A tervezett változtatásokhoz január végéig várják az észrevételeket.

Mivel a 4-es metró alternatívát kínál a 7-es buszcsalád járataira, a 7-es busz továbbra is közlekedik, de ritkábban. Megszűnik a 7E és 107E, helyettük a most 8-as járatként közlekedő busz 8E jelzéssel a kelenföldi vasútállomástól Gazdagrét-Erzsébet híd-Rákóczi út-Thököly út útvonalon közlekedik a Nyírpalota úti végállomásig. Újpalotától a Blaha Lujza térig gyorsjáratként közlekedik, onnan a budai végállomásáig minden megállóban megáll. Betétjáratként a 108E szintén a Nyírpalota útig járhat majd a Blaha Lujza térről. Mindkét vonalon csuklós buszok járnak majd a tervek szerint, csúcsidőszakban 6-8, egyéb időszakban 10-15 percenként. Újpalota és a belváros között a nem gyorsjárati utazást továbbra is a változatlan útvonalú 7-es busz, illetve az új 177-es busz biztosíthatja. Utóbbit a 178-as és a 277-es összevonásával hozzák létre és a Naphegy tér, valamint az Örs vezér tere között közlekedik majd az Erzsébet híd-Rákóczi út-Thököly út-Drégelyvár utca-Késmárki út-Batthyány utca-Heves Péter utca-Gyakorló utca útvonalon. A 7-es és a 7A járatpár helyett a 7-es, illetve a Bosnyák térig meghosszabbított útvonalon közlekedő 33-as, 112-es, a 233E-t felváltó új 233-as, valamint az új 177-es busz áll majd meg minden megállónál.

A 33-as buszt a tervek szerint csúcsidőszakokban a 133E és a 233-as járat egészíti ki. Új járatot indítana a BKK 8E jelzéssel, amely Újpalotáról a belvároson át a mai 8-as busz útovonalát követve Gazdagréten keresztül éri majd el kelenföldi végállomását. A 239-es járat megszűnik, a 153-as pedig az Õrmezői lakótelepen, az Andor utcán és a Tétényi úton át jár majd. Az őrmezői lakótelepről Újbuda központi része felé megmaradna az autóbuszos kapcsolat a 150-es, a megváltozó 153-as és az új 253-as járatok révén.

A nyugati agglomerációból érkező autóbuszok döntő többsége a kelenföldi metróvégállomásig járhat majd. Budaörs felől a jelenlegihez képest kisebb kapacitással ugyan, de továbbra is közvetlen kapcsolatot biztosítanának a Móricz Zsigmond körtérre (240-es busz), és új járatot is indítanának 140-es számjelzéssel a Széll Kálmán térre.

A javasolt változás csak annyiban érinti a dél-budai villamoshálózatot, hogy a 49-es villamos a jelenleginél ritkábban közlekedik majd, mivel az a 4-es metróval nagyrészt azonos nyomvonalon halad. A 19-es és a 47-es villamosok ugyanakkor az eddiginél sűrűbben járnak majd.

A tervezett menetrendi változásokat a Budapest Portálon (www.budapest.hu) és a BKK honlapján (www.bkk.hu/m4) részletesen, szöveges magyarázattal és térképeken is bemutatják.(MTI)

A 4-es metro Kálvin téri megállója (www.metro4.hu)


Vissza