Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Restaurálják a szanatóriumi keresztet

Múltunk tanúi > Budakeszi

2013-12-30


December 13-án restaurálni vitték a Korányi kereszteződésével szemközti, több mint kétszáz éves keresztet. Nem sokkal előtte az erdészet ágakat vágott le a mögötte álló fáról. Egy gondatlanul levágott ág a keresztre zuhant, amely a pléhkorpusszal együtt súlyosan megrongálódott.

A budakeszi hagyomány szerint Jange Toni Kreuznak nevezett, különleges rokokó kőkeresztet 1801-ben állította egy apa fia emlékére. A történetnek két változata ismert. Az egyik szerint egy budakeszi paraszt éppen búzát szállított a fővárosba, s kicsiny gyermeke utána eredt, ám a kereszt környékén elágazó utak között eltévedt és megfagyott. Gyermeke emlékére állítatta a Jankovics-család ezt a keresztet.

A másik változatot Hidas Mátyásné (született Wegmann Anna) elbeszélése alapján jegyezték fel, mely szerint az apa egy budakeszi kőbánya tulajdonosa volt, és éppen követ szállított Budára, amikor az utána szaladó 8-9 éves kicsi fia ugyanannálk az útelágazásnál eltévedt. A hazatérő apa feleségétől értesült arról, hogy otthon úgy tudták, a gyermek vele volt.A didergő, éhes kisgyermeket késő este találták meg a keresésére induló családtagok. A kőbánya tulajdonosa annak örömére, hogy fia épségben előkerült, saját bányájának a kövéből állíttatta a keresztet 1801-ben.

A gallyazás során megrongálódott, az egyik szárát elvesztett keresztet és a töréssel az egyik karjától megfosztott pléh Krisztust Budakeszi német önkormányzata, a Budakeszi Szépítő Egyesülete a Budakeszi Kultúra Alapítvány támogatásával restauráltatja. A munkát nehezíti, hogy a helyreállítás költségei a gallyazás során okozott kárral jelentősen megnövekedtek.

A helyreállított keresztet várhatóan 2014 nyarának elején állítják vissza eredeti helyére.

Koós Hutás Katalin
fotók: Herein Gyula


Vissza