Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tisztújítás a Hagyományőrző Körben

Közélet > Budakeszi

2013-12-21


November 21-én új alapszabályt fogadott el a 25 éves Budakeszi Hagyományőrző Kör. A májusban elhunyt Nagyné Starcz Teréz utódja az elnöki székben Ligetfalvi Károly, az alelnök Kotmayer Zalán lett. A titkár Czégény Éva maradt - adta hírül közleményében a civil szervezet.

November 21-én új alapszabályt fogadott el a 25 éves Budakeszi Hagyományőrző Kör. A májusban elhunyt Nagyné Starcz Teréz utóda az elnöki székben Ligetfalvi Károly, az alelnök Kotmayer Zalán. A titkár Czégény Éva maradt - adta hírül közleményében a civil szervezet.

A Budakeszi Hagyományőrző Kör 1988-as megalakulásakor a „magyarországi németek népi és keresztény kultúrájának megőrzését” tűzte ki céljául. Fennállása óta aktív résztvevője Budakeszi kulturális életének és a mai napig sokat tesz a budakeszi sváb hagyományok, a németajkú testvérvárosokkal való kapcsolatok ápolásáért. 2013. május 29-én elhunyt a Kör elnöke, Nagyné Starcz Teréz, akit ma már mindenki csak „Budakeszi angyalaként” emleget. Tercsi nagy űrt hagyott maga után, egyedülálló és példaértékű hagyományőrző- és teremtő munkája kitörölhetetlen nyomott hagyott a Budakeszi kulturális életében. A Hagyományőrző Kör létrehozói és jelenlegi tagjai úgy döntöttek, hogy az ő nyomdokain haladva, újult erővel látnak munkához.

A 2013. november 21-én rendezett közgyűlésen a tagok új alapszabályt fogadtak el, mely megfelel a jelenleg érvényben lévő jogi követelményeknek és kijelölték az új vezetés képviselőit. Egyhangú szavazás alapján Ligetfalvi Károlyt választották meg elnöknek, Kotmayer Zalánt pedig alelnöknek, Czégény Éva maradt továbbra is a Kör titkára. Az elnök több éve saját céget alapított, jártas az ezzel kapcsolatos pénzügyi és működési ismeretekben, az alelnök pedig jogász, így a működéshez szükséges jogi feltételek biztosításáért ő felel. Mindketten nagycsaládos budakeszi polgárok, akik fontosnak tartják, hogy gyermekeik megismerjék és magukénak vallják elődeink hagyományait és értékeit, hogy ezekből a gyökerekből táplálkozhassanak és tovább adhassák az elkövetkezendő generációknak.

Az új elnökség tervei között szerepel a Kör művészeti tevékenységének kibővítése. Nagyné Starcz Teréz áldásos munkájának köszönhetően a Budakeszi Hagyományőrző Kör Asszonykórusa virágkorát éli és rendszeresen képviseli városunkat kórustalálkozókon, német nemzetiségi összejöveteleken. Az asszonykórus néhány éve kibővült a Budakeszi Dalárda férfitagjaival, akik már a Hagyományőrző Kör új generációjához tartoznak. Mindkét együttes arany fokozatú minősítést szerzett. A kórusok szívesen alkotnának egy csapatot a Budakeszi Fúvószenekarral is és egy új tánccsoport létrehozása is a kitűzött célok egyike. A szintén megújult és folyamatos programokat kínáló Tájház, a Budakeszi Német Önkormányzat és a Hagyományőrző Kör összefogásával méltó helyre kerülhet a sváb hagyományok ápolásának, kulturális identitásunk megőrzésének jelentősége. A megújulás minden kör számára elengedhetetlen a fennmaradáshoz. A Hagyományőrző Kör új vezetése alatt több feladathoz és lehetőséghez jutnak a város német identitású fiataljai, ami biztosítja a hagyományőrzés folytonosságát városunkban.

A Hagyományőrző Kör alapítójának és első elnökének, Kőrösiné dr. Merkl Hildának ötlete nyomán szeptembertől Helytörténeti Szabadegyetem keretein belül kaphatnak szakszerű ismereteket a hallgatók a sváb múltról, hagyományokról, történelemről.  A résztvevők létszámának folyamatos növekedéséből leszűrhető, hogy milyen nagy igény van az ilyen jellegű kezdeményezésekre, az előadók felkészültsége, előadásaik rendkívül magas színvonala pedig azt bizonyítja, hogy a fiataloknak éppúgy szívügye a helyi identitás megőrzése, a hagyományok ápolása, gyökereink „feltérképezése”, mint azoknak, akik végigélték a kitelepítés borzalmait és akik még svábul beszélgetnek egymás között.

A Hagyományőrző Kör jelenleg nyolcvan bejegyzett taggal bír, de a fiatalok bevonásával, az új célok keresésével, új profilok létrehozásával, kulturális tevékenységének kiterjesztésével remélhetőleg további bővülésre számíthat. A Kör továbbra is jó együttműködésre törekszik a város Önkormányzatával, a Német Önkormányzattal és a helyi és a környékbeli egyesületekkel.

A Hagyományőrző Kör vezetősége ezúton kíván minden kedves budakeszi polgárnak áldott, békés karácsonyt és boldog új esztendőt!
Gesegnete, friedvolle Weihnachten und ein glückliches Neues Jahr!


Vissza